Megerősítette Bige László: 93 év után lehúzza a rolót a Nitrogénművek

Pénzcentrum2023. november 14. 08:44

Leállt, és nem tervezi az újraindulást a Nitrogénművek műtrágyagyára. Bige László, a vállalat tulajdonosa szerint az őket sújtó, új adók ellehetetlenítik a gyártást, a költségek annyira megnövekednek ezekkel, amit már nem lehet az árakban érvényesíteni. A vállalkozó szeptemberben levelet írt az ügyben Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek, ebben arról beszélt, szeptember végén leállítják az üzemet - ez végül november 6-án történt meg.

A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét - közölte az Agrárszektor kérdésére Bige László, a vállalat tulajdonosa, aki a 2023-as összesítés szerint a 8. leggazdagabb magyar. Mint kifejtette, a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, illetve a műtrágya eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást - a költségek annyira megnövekednek ezekkel, amit már nem lehet az árakban érvényesíteni.

November 6-án leállt a Nitrogénművek ammóniaüzeme, de akkoriban arról szólt a hivatalos jelentés, hogy csak egy hónapig szünetel a gyártás. A cég Magyarország egyik legnagyobb földgázfogyasztója, így CO2-kibocsátója is. Ezért fájhatott nekik az a júliusi kormányrendelet, amely a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, emellett 10%-os tranzakciós díjat is bevezettek a kvótaértékesítésekre. Októberben a különadó mértékét 36%-ra csökkentették, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott - idézi fel az Agrárszektor.

A Nitrogénművek tulajdonosa a szóban forgó rendelet nyomán levelet is írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek, ebben kifejtette, a költségnövekedésük meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. Bige László leszögezte: ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna. A szeptember 7-én levelében már kilátásba helyezte, hogy a Nitrogénművek szeptember 30-ával leállítja a gyártást - de végül ez november 6-án történt meg.

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

Címkék:
vállalkozás, adó, gyár, leállás, november, vállalat, gyártás, szén-dioxid, agrárszektor, bige lászló, bige holding,