Mégsem szűnik meg a legendás magyar cég? Ennyi maradhat meg az egykori csúcsvállalatból

G72023. augusztus 16. 08:35

A valamikor a világítástechnikai ágazat globálisan is meghatározó szereplője, a Tungsram tavalyi bedőlése után az látszik, alig valami marad belőle. A cég a G7 cikke szerint nem tudott megegyezni a hitelezőkkel, a csődeljárás idén januárban felszámolásba fordult, és elkezdődött a vagyonelemek értékesítése. Az egyik ilyen egy Kisvárdán működő vállalat, a repülőgépekben vagy a gázmotoros kiserőművekben használt turbinák javítására szakosodott Aero Space Power Kft. 67 százaléknyi tulajdonrésze. A többségi tulajdonos csődje nehéz helyzetbe hozta a kisebbségi befektetőt.

Nincs könnyű helyzetben a cég, mivel az üzleti terv megvalósításához szükséges eszközök beszerzésére vonatkozó lízingszerződések az aláírás előtt meghiúsultak, zátonyra futottak a likviditást segítő külső finanszírozásra vonatkozó banki tárgyalások is. Ráadásul a beszállítók bizalma megrendült a Tungsramhoz kötődő társaságokkal szemben, a közműszolgáltatók pedig az ingatlan tulajdonosának fizetésképtelensége miatt meg akarták szüntetni a telephely ellátását.

A vállalat fennmaradása a kisebbségi tulajdonosnak, valamint a cég vezetőinek köszönhető: a kisvárdai telephely teljes fenntartási költségeit az Aero Space Power fizeti, miközben csak egy kis részét bérli. Korábban ezen a telephelyen 530-an dolgoztak, de már tavaly ősszel is csak az Aero Space Power nagyjából 170 alkalmazottja végzett munkát, a többieket már korábban elküldte a Tungsram - írja a lap. Múlt héten a Tungsram felszámolója eladásra hirdette meg a vállalat Aero Space Power Kft.-vel kapcsolatos vagyonelemeit, összesen nettó 1,86 milliárd forintos kikiáltási áron.

Azért működik még ez a cég, mert mi életben tartottuk – ha már így jártunk a Tungsrammal, becsapva is érezzük magunkat. Futunk a pénzünk után, de nemcsak azért fontoljuk meg az ajánlatadást, mert nem akarjuk elbukni az eddigi befektetésünket, hanem mert még mindig hiszünk benne, hogy sikeres lehet ez a vállalat

– mondta el Herdon István a lapnak, aki szeretné ezt a folyamatot minél előbb lezárni, mert „ebben az iparágban különösen nem tesz jót a rendezetlen jogi helyzet”.

Címkék:
vállalkozás, cég, magyarország, cégvezető, vállalat, cégek, beszállítók, tungsram,