Kifakadtak a vendéglátósok: lehetetlenség megbízható, jó munkaerőt találni

Pénzcentrum2022. július 30. 10:04

Holczer Miklós, a pécsi Nana Bistró tulajdonosa mesélt arról, hogy egyre nehezebb Magyarországon jó, megbízható munkaerőt találni. Az építőipari vállalkozóból lett vendéglátós a HelloVidéknek nyilatkozott arról, hogy hogyan látja a két szektor jövőjét.

Az építőipari vállalkozóból vendéglátóssá avanzsált Holczer Miklós mindkét szektorban helyt áll párhuzamosan. Az pedig a pandémia alatt bebizonyosodott, hogy fontos dolog két lábon állni a folyamatosan változó gazdasági helyzet miatt. A pécsi Nana Bistró tulajdonosa pedig tudhat valamit: a két üzlet jelenleg párhuzamosan fejlődik egymás mellett.

Holczer Miklós étterme már 6 éve van nyitva, a COVID járvány pedig megismertette vele a nehezebb időszakokat is. Szerencséjére a legtöbb munkatársának sikerült munkát biztosítania az építőiparban, így a Nana is meg tudott maradni, ha kisebb hangsúllyal is. Ráadásul több vállalkozó szállt be egyfajta fix szponzorként, ami azt jelenti, hogy arra adtak pénzt, hogy az étterem segíteni tudjon a rászorulókon, illetve a kórházaknak, egyetemeknek is.

Az étteremben jelenleg 35-en dolgoznak, de a munkaerőhiány őket is érinti.

Nagyon nehéz konyhalányt találni, pedig a fizetésekkel nem lehet gond. Inkább átfogalmazom és azt mondom, hogy olyan ember nehéz találni, aki szeret és tud is dolgozni. Nekem olyan munkaerőre van szükségem, akinek ez utóbbi érződik a munkáján. Pedig, ha valaki kicsit is szereti azt, amit csinál, akkor az nem csak kifelé látszik, hanem a munkaidő is gyorsabban telik. A jelenlegi piaci helyzetben körülbelül negyven emberre lenne szükségem. De legalább ilyen fontos a meglévő munkaerő megtartása, ezért a kollégákat folyamatosan továbbképzésre küldjük lehetőség szerint és rendszeresen meetingeket tartunk, ahol mindenki ötleteit szívesen fogadjuk, amit aztán átbeszélünk és lehetőség szerint beépítünk a működésünkbe

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– vélekedett az étteremtulajdonos.

Címkék:
építőipar, munkaerő, pécs, koronavírus, tulajdonos, munkaerőhiány,