A turizmus is komoly bajba kerülhet a kata miatt: tízezrek megélhetése van veszélyben

Pénzcentrum2022. július 13. 11:32

Az idegenvezetőknek eddig sem volt könnyű, de a kata komoly változásaival kilátástalan helyzetbe kerülnek.

Nem csak az idegenvezetők, de a szállásokat kiadók is elég rosszul járnak szeptember elsejétől, mikor életbe lépnek az új kata-szabályok, írja az Index. A tegnap elfogadott új szabályozás szerint a szálláshelykiadók kikerülnek a kata-adózás alól, vagyis a legtöbbjüknek átalányadózásra kell majd átállniuk - ez pedig jelenősen csökkentheti a bevételeiket.

A kérdés az, hogy meddig emelhetünk árat akkor, amikor az infláció már így is az egekben van, a rendelkezésre álló jövedelem pedig nem nő" - mondta a lapnak Schumiczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Panasza nem pusztába kiáltott szó: nagyon soksaját tulajdonú, vagy bérelt ingatlant bérbeadó, leginkább az Airbnb-hez kötődő vállalkozó kerül ugyanis súlyos helyzetbe amiatt, hogy a külföldi kifizetőktől sem fogadhatnak be számlát - hiába lesznek magánszemélyek - ha megtartanák a kedvező adózási lehetőséget.

A kata változtatási miatt életbe lépő új szabályokról, a különböző szegmensek nehézségeiről eddig ezekben a cikkekben írtunk:

Címkék:
kata, adó, airbnb, vállalkozó, átalányadózás, adózás rendje,