Komoly dilemma az építőiparban: merre tovább?

Pénzcentrum2020. május 4. 14:59

Az építőiparban is nagyszámú vállalat áll komoly dilemma előtt: folytassák-e a megkezdett beruházásaikat illetve mikor érdemes belefogni az idei évre előzetesen betervezett fejlesztésekbe, bővítésekbe.

"A jelenlegi extrém piaci helyzetben több projekt kapcsán is felmerült, hogy értelmezzük a befektetésre hatást gyakorló egyes tényezők szerepét. Ez nem egy bevált eljárás, ugyanakkor azt is éreztük, hogy a kérdést komplexebb módon érdemes kezelni. Ez az igény hívta életre a krízisre kidolgozott új szolgáltatásunkat" - mondta el Laczkovich Gergely, a 3E International Kft. ügyvezető igazgatója. "Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy a cégvezetők, beruházók körében megnőtt az igény, hogy döntéseik előkészítéséhez a jelenlegi helyzet szerinti objektív elemzést kaphassanak építőipari projektjük lefutási lehetőségeiről" - számolt be az okleveles építőmérnök ügyvezető-tulajdonos a legutóbbi hetek szakmai beszélgetéseinek eredményéről. "Húszéves tapasztalattal rendelkezem kiemelt beruházások tervezésében, menedzselésében és ellenőrzésében. Megéltünk már komoly válságot, de a mostani helyzet jellegében más ezért új típusú megközelítésre van szükség. Véleményünk szerint az a piaci szereplő, aki most időben reagál, és jó helyzetelemzést végez, versenyelőnybe kerül a konkurenciához képest" - tette hozzá.

Krízis analízis szolgáltatásunk keretében azt elemezzük, hogy milyen hatást gyakorol a projektre a vírushelyzet által befolyásolt, jelenleg ismert gazdasági és műszaki környezet. Kiemelten foglalkozunk a műszaki költségoptimalizálással. 

A munka során 12 lépésből álló saját fejlesztésű elemzési módszertanunkat alkalmazzuk, miközben különös hangsúlyt fektetünk a következőkre: 

  • ütemterv változatok,
  • vállalkozói rendelkezésre állás,
  • építőanyag-ellátás,
  • finanszírozás,
  • gazdaságpolitika elemzése,
  • kockázatelemzés
Az általunk alkalmazott stratégiai és pénzügyi elemzési-, tervezési eszköz a döntés-előkészítés részeként illeszthető be a folyamatba, ezáltal segíti a megalapozott üzleti döntések meghozatalát. 

Ezen technika alkalmazása, szolgáltatásunk igénybevétele elsősorban induló vagy folyamatban lévő építőipari projektek beruházói számára lehet fontos és indokolt a jelenlegi, globális hatások mentén folyamatosan alakuló gazdasági helyzetben. 

A szolgáltatást azon konkrét ügyféligény hívta életre, hogy számos partnerünk szeretné tudni: a különböző szempontokat értékelve miként döntsön a projekt időbeli ütemezéséről és a műszaki tartalom esetleges változtatásairól. A beruházók szeretnének megalapozott döntést hozni az építőipari projektjeik, építkezéseik indítását, folytatását illetően. A 12 lépéses elemzésünk elvégzése segítséget nyújt ebben. 

Cégünk komoly track recorddal rendelkezik az egyedi sajátosságokkal bíró építőipari krízismenedzsment szolgáltatás terén. Számtalan kockázati tényező állandó jelenlétére tekintettel kockázat-felismerési és kezelési rendszeren keresztül szerteágazó tapasztalatunkra alapozva több szakterület együttes elemzését tudjuk elvégezni, nagy jártasággal rendelkező mérnöki-, közgazdasági-, üzemeltetői tevékenységet folytató szakértő kollégák együttműködésével. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Célunk, hogy vezetői információs rendszereken keresztül segítsünk a beruházóknak tisztán látni és felismerni az operatív lépések szükségességét az ingatlanfejlesztés teljes életciklusát felölelően, hatékony együttműködésre alapozva minden érintett belső gazdasági szereplővel. 

A fennmaradás és fenntarthatóság érdekében létfontosságú a kontrolling terven keresztüli komplex elemzés eredményeként megfogalmazni és felvázolni a jelenlegi helyzet beruházásokra gyakorolt lehetséges hatásait, majd ezt követően stratégiai verziókat felállítani. Ugyanennyire nélkülözhetetlen a szükséges lépések dokumentáltsága, számadatokkal való alátámasztottsága a likviditás megőrzése szempontjából - például banki finanszírozás esetén.

Tehát célunk, hogy a beruházókat ellássuk azokkal a - komplex elemzés eredményeként megfogalmazott - javaslatokkal és opciókkal, melyek közül választva lehetőségük van a kialakult helyzet miatt megváltozott körülményekre a lehető legjobb és legeredményesebb válaszokat adniuk. 

Véleményünk szerint az a piaci szereplő, aki most időben reagál, és jó helyzetelemzést végez, jobb pozícióba kerül a versenytársakhoz képest.

Címkék:
otthon, vállalkozás, ingatlan, építőipar, vállalat,