Nyerésre állunk a harcban: újra jól fogy a pálinka

Pénzcentrum2016. október 13. 10:31

A Nemezeti Adó-és Vámhivatal (NAV) adatai alapján újra nyerésre áll a pálinkaharc Magyarországon - írja a Magyar Idők.

A statisztikák szerint a korábbi idők csökkenése után idén újra fellendült a szeszfőzdék forgalma, miközben otthon is egyre többen készítik a tömény italt. A tavalyi visszaesést pedig az okozhatta, hogy uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége.

Míg korábban csak a főzés árát kellett leróni - literenként nagyjából hétszáz forintot -, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett. Egy liter pálinka kifőzése így hozzávetőleg 1500 forintba került, de sokat számít a termés mennyisége és a minősége is.

De egyre több helyen főzethetik ki cefréjüket a gyümölcstermesztők, több vállalkozás nyitott főzdét, ennek ellenére mégis sokan inkább otthon készítik a tömény italt. Egy ideje már be kell jelenteni, ha főzőberendezést vásárolunk: idén, hat hónap alatt közel 3500 készülékről érkezett jelzés a helyhatóságokhoz; a múlt év eleje óta már több mint tizenhatezer üst került be a nyilvántartásokba. Azonban fontos az is, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének: egy liter pálinka előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni.

Címkék:
otthon, vállalkozás, pálinka, főzés, pálinkafőzés,