Pénzeső a magyar vállakozóknak

Pénzcentrum2013. november 3. 11:00

Forráshiány. Ha egy szóban kell összefoglalni a hazai kis- és közepes vállalkozások gondjait, a legtöbben ezt a szót említik. A finanszírozás a gazdasági válság kitörése előtt sem volt mindenkinek könnyű feladat, 2008-tól kezdve jóval nehezebbé vált. A kialakult helyzet javítása érdekében, a hazai vállalatok hitelezésének élénkítése érdekében indította el Növekedési Hitelprogramját a Magyar Nemzeti Bank.

Összesen 750 000 000 000 forint. Ekkora összeget különített el a jegybank a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésére. A kereskedelmi bankokon keresztül ezév július 1-től rendelkezésre álló forrást a meglévő forint- és devizahitelek kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehetett igényelni.

Az érdeklődés óriási volt, hiszen a lehetőség rendkívül olcsó hitellehetőséget teremtett az érintett vállalkozói kör számára. A kölcsön kamata ugyanis mindössze 2,5 százalék. A kínálkozó lehetőséget felismerve a vállalkozások megrohanták a bankokat. A program új hitelként 472 milliárd forint, míg a devizahitelek kiváltására közel 229 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek összesen mintegy tízezer kis- és középvállalkozással.

A sikerre való tekintettel a program 2014. december 31-éig folytatódik, döntően változatlan paraméterekkel. Összesen 2000 milliárd forintos hitelkeretről van szó az első kör 750 milliárd forintján túl. Az aktuális szakasz október 1-jén indult, ekkortól 500 milliárd forintos összeggel folytatódott a program, részeként az összesen 2000 milliárdos keretnek.

A jegybank továbbra is 0%-os forrást nyújt a hitelintézeteknek, a kkv-k továbbra is legfeljebb 2,5%-on és maximum 10 éves futamidő mellett juthatnak hitelhez. A program első pillérében új hitelek kerülnek kihelyezésre. Ennek teljes összege 1800 milliárd forint, az első szakaszban 450 milliárd forint. A második pillér meglévő hitelek (akár forint, akár deviza) kiváltására szolgál, ami a fennmaradó 10%-ot teszi ki. Csak az a bank vehet részt a II. pillérben, amelyik az I. pillérben is aktívan hitelez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Növekedési Hitelprogram fontos forrásbővítési lehetőséget jelent a hazai kkv szektornak. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A Pénzcentrum.hu a program megismertetése érdekében 2013. november 6. és 2013. december 11. között minden szerdán egy-egy cikket tesz közzé a témában. Írásainkban arra keressük a választ, hogyan vált be a Növekedési Hitelprogram 1. és mit tartogat a Növekedési Hitelprogram 2? Mi kell ahhoz, hogy sikeresen pályázhassunk? Melyek azok a tipikus hibák, amit elkövethet egy pályázó? A programon kívül milyen egyéb finanszírozási lehetőségekkel érdemes számolni a hazai vállalatoknak?

Olvasóink feltehetik a Növekedési Hitelprogrammal kapcsolatos kérdéseiket szakértőnknek. Ez ügyben 2013. december 4-ig írhatnak nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A szakértő válaszait sorozatunk zárásaként 2013. december 11-én tesszük közzé!

Címkék:
mnb, kkv, hitelprogram,