Izgulhatnak a boltosok: akár százezreket is bukhatnak

Orosz Márton2013. szeptember 25. 05:32

Ismét van miért izgulniuk a pénztárgépcserére kötelezett boltosoknak. Az elmúlt hetek, hónapok határidő-tologatása után elképzelhető, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás is veszélybe kerül. A támogatást ugyanis csak akkor kaphatják meg, ha december 31-ig beüzemelik boltjukban a pénztárgépet, a csúszás azonban szinte kódolva van a rendszerbe. Az ügyben a szakminisztériumnak kellene lépnie, nem elképzelhetetlen, hogy ezt meg is fogják tenni.

FRISS! Reagált a minisztérium: a gyártók hibája az egész - KATTINTS!

Megkezdődött a hajrá az online pénztárgépekre történő átállás hónapok óta tartó, és - hogy a sporthasonlatnál maradjunk- a célszalagot folyamatosan eltoló versenyfutásában. A kasszacserére kötelezett kereskedőknek már egy hetük sem maradt arra, hogy megrendeljék új pénztárgépüket: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben még csak azt bünteti, ha a boltos nem regisztrált az adóhatóságnál, októbertől viszont azért is ötszázezres (magányszemélyeknél) vagy egymilliós (cégeknél) bírság jöhet, ha a cserére kötelezett vállalkozó nem rendelte meg új típusú pénztárgépét.

175 ezer kasszát cserélnének le
A NAV szeptember 10-i tájékoztatása szerint 189 ezer kasszacserére kötelezett vállalkozó kért regisztrációs kódot. Az augusztus 31-i határidőig több mint 119 ezer úgynevezett PTGREG adatlap érkezett a NAV-hoz, ezen a nyomtatványon lehet kérni az új kassza regisztrációs kódját és egyúttal a legfeljebb 50 ezer forintos kasszánkénti támogatást. Egy nyomtatványon több gépet is be lehetett jegyezni, így a benyújtott adatlapokon a hivatalos határidőig 175 ezer kassza beüzemeléséhez kértek kódot a vállalkozók. A korábbi hírek szerint ugyanakkor akár 250 ezer pénztárgépet is le kell cserélni.


Problémás lehet a támogatási határidő

Úgy tűnik, a folyamat mostanra indult be igazán: már százezer forint körül is vannak új pénztárgépek a piacon, a kisebb üzletek pedig kasszánként 50 ezer forintos állami támogatást kapnak (legfeljebb öt géphez). A jogszabályok szerint a támogatást akkor kaphatja meg az érintett boltos, ha december 31-ig beüzemelik nála az új pénztárgépet.

Ezzel a határidővel azonban lehetnek még problémák. Bár napról-napra újabb és újabb kasszák kapnak engedélyt, az országban még egyetlen legyártott gépet sem üzemeltek be, a gyártás lassan megy, jelenleg a forgalmazók csak rendelést és előleget vesznek fel - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu.

Épp ezért ha a gyártás a jelenlegi ütemben megy tovább, szinte biztos, hogy sokan lesznek olyanok, akiknek december közepére sem lesz beüzemelt kasszájuk, ezzel pedig bukják az állami támogatást. A csúszás akár több tízezer boltost is érinthet, sokaknak- főleg a kisebb üzleteknek - viszont életbevágóan fontos, hogy megkapják az 50 ezer forintos támogatást.

Eddig mindig lépett a minisztérium

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője most is arra számít, hogy ha akadálya van a gyártásnak, vagy valamiért lassú a folyamat, akkor módosítanak a szabályokon.

Vámos György szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az NGM tervezi-e kassza-forgalmazók által javasolt határidő-módosítást. A szaktárca cikkünk megjelenéséig nem válaszolt lapunk megkeresésére.

A kassza vásárlásának menete
1. A boltos kérvényezi a NAV-kódot és az állami támogatást (ezt elvileg már meg kellett tennie).

2. A NAV elbírálja (5-8 napon belül), majd küld egy egyedi kódot, amivel fel tudja használni a támogatást. Ennek a kódnak a meglétét kell igazolni szeptembertől.

3. A boltos kereskedőt, pénztárgépet választ. Az új kassza megvásárlása előtt, a kereskedő leellenőrzi, hogy valóban jogosult-e a támogatásra. Októbertől ezt a megrendelést is igazolni kell, ha a NAV ellenőre kéri.

4. A (támogatás összegével) csökkentett árat kifizeti a kasszáért.

5. A kereskedő visszaigényli az államtól a támogatást (a boltosnak ezzel már nincs tennivalója).

 

Címkék:
kkv, pénztárgép, online pénztárgép, adózás. kkv,