MNB: szuperolcsó hiteleket kapnak a kisvállalatok

Pénzcentrum2013. április 4. 12:33

Külföldi mintára úgynevezett funding for lending program indul a kis-és középvállalatok (kkv-k) hitelezésének és beruházásainak fellendítésére - jelentették be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján. Az olcsó forrás az alapja a Növekedési Hitel Programnak (NHP), a kkv-k hitelt kapnak a devizahiteleik leváltására is.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén úgy döntött, hogy egy növekedési és hitelprogramot indít, melynek mintája a brit Bank of England funding for lending programja. A cél, hogy döntően a kkv-k hitelhez jutását segítsék, alacsony kamatú hitelekkel.

Az olcsó hitelforrást alapvetően két célra biztosítja az MNB: 250 milliárd forintos, 0 százalékos kamatú - erre a bankok legfeljebb 2 százalékos kamatot tehetnek rá - refinanszírozási hitelkeretet nyújt a bankrendszeren keresztül fejlesztési, forgóeszköz célokra és az EU-s pályázatok önrészének biztosítására.

Matolcsy György jegybankelnök hangsúlyozta, hogy ez egy célzott program, hiszen csak 2013. június elseje és augusztus vége között 3 hónapra érvényes. Ezt követően az MNB dönthet úgy, hogy lezárja, folytatja, vagy akár kiterjeszti a programot.

A bankrendszeren keresztül egy devizahitel-kiváltó hitelkeret is a kkv-k rendelkezésére fog állni, szintén 250 milliárd forintos keretösszeggel. A most fennálló devizahiteleket piaci árfolyamon lehet átváltani forintalapú hitelre, olcsó forrással. Ez 2 százalékos kamaton nyújtott hitelt jelent, azaz itt is 0 százalékos refinanszírozási hitelt ad a cégeknek az MNB, a bankok tehát itt is 2 százalékot tehetnek rá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 250 milliárd forintos keret a kkv-k devizahitel állományának nagyjából a harmadát érheti el.

Matolcsy kérdésre válaszolva jelezte, hogy a kkv-k mind az olcsó forintalapú hitelhez jutási, mind pedig a devizahitelek kiváltására szolgáló pillérben is részt vehetnek.

Címkék:
hitel, mnb, kkv,