Gondban a magyar csúcséttermek

Világgazdaság2013. január 24. 09:45

A csúcsgasztronómiai szegmensbe tartozó éttermek is érzik még a gazdasági válságot. A Michelin-csillagos Costes is veszteséget termel - írja a Világgazdaság.

Egyre élesedik a verseny Magyarországon a csúcsgasztronómiában: tavaly is számos prémium minőséget kínáló vendéglő nyílt meg, a fizetőképes kereslet viszont még jóval elmarad itthon a nyugat-európai átlagtól.

"Sok új szereplővel bővült a piac. Talán ennek is köszönhető, hogy 8-10 százalékkal csökkent 2012-ben a forgalmunk. Az árakat is emelni kellett, pedig a piac tűrőképessége korlátos, és a működési költségeinken sem lehet nagyon spórolni, hiszen tartanunk kell az elvárt minőséget" - mondta a lapnak Gerendai Károly, a Costes társtulajdonosa.

Magyarországon még sokkal szűkebb a fizetőképes kereslet a nívós vendéglátóhelyek iránt, mint Nyugat-Európában. Emiatt nem is lehet az ott megszokott 50-60-70, illetve az esetenként több száz eurós fejenkénti fogyasztással számolni, csupán nagyjából a felével.

Címkék: