Nálunk is lehetnek mérgező adventi csokinaptárak? Még nem tudja a hatóság

Pénzcentrum2012. november 28. 16:06

Azonnali tájékoztatást kért a német hatóságtól az állítólag mérgező kőolajszármazékokkal szennyezett adventi csokinaptárakról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih az EU-tagállamok által működtetett élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszer (RASFF) segítségével azonnali tájékoztatást kért a német hatóságtól az adventi naptárakban forgalmazott csokoládék vizsgálatáról és a kifogásolt termékek esetleges Magyarországra történt szállításáról - közölte a hvg.hu-val a hatóság. A hazánkban kapható termékek érintettségéről hivatalos értesítés hiányában korai lenne bármit is mondani - reagált szerdán a Nébih. "Természetesen a hatósági megerősítés esetén azonnal megtesszük a szükséges intézkedéseket" - tették hozzá.

Tegnap egy német fogyasztóvédelmi szervezet azt közölte, hogy egyik vizsgálata mérgező anyagokat, közelebbről kőolajszármazékokat mutatott ki adventi kalendáriumokba csomagolt csokoládékban. A Stiftung Warentest 24 különböző adventi kalendáriumot vizsgált meg, és 9 esetben kőolajszármazékok nyomait mutatta ki a naptár ablakaiban elhelyezett csokoládéban. A szervezet javasolta, hogy a fogyasztók kerüljék ezeket a termékeket. További 12 kalendáriumban egészségi kockázatot nem jelentő, elhanyagolható mennyiségű kőolajszármazékot mutattak ki. A szakértők feltételezése szerint az idegen anyagok az újrahasznosított színes papírból készült kartondoboz-csomagolásról kerülhettek az élelmiszerre.

Címkék: