Luxus-nyugdíjasotthon a Balatonnál: 425 ezer havonta

MTI2012. november 18. 11:06

Egy Balaton-parti településen nyílt meg Kelet-Európa első német nyelvű idősotthona - írta kedden a Bild című német lap, amely riportsorozatot indított az idős németek Kelet-Európát célzó vándormozgalmáról.

A beszámoló szerint az otthon német nyugdíjas lakói havonta 1 500 eurót (426 ezer forint) fizetnek az ellátásért, ami nagyjából a fele a németországi idősotthoni ellátás költségének. A cikkben bemutatott létesítmény 2011-ig négycsillagos szállodaként működött, majd átépítették, minden új, a tornaterem, a wellness-részleg és a kápolna is - írta a Bild. A lap idézte az otthon egyik 90 éves lakóját, aki a Balatontól csaknem 900 kilométerre fekvő Göppingenből érkezett és igen jól érzi magát új otthonában.

A Bild hétfőn sorozatot indított arról, hogy egyre több német él kelet-európai idősotthonban. A lap szerint számuk már meghaladta a tízezret. Az elvándorlás oka, hogy Németországban túl drága az ellátás, a gondozás.

A lap adatai szerint a Magyarországon élő idős németek száma 2007 és 2011 között csaknem megduplázódott, 4261-ről 7146-ra emelkedett. A térség egészét tekintve az idős németek nagyjából egyharmada él otthonokban - írta a bulvárlap az adatok forrásának megjelölése nélkül.

A lap arról sem számolt be, hogy pontosan miként finanszírozzák a bentlakásos ápolást a régióba költöző németek. Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Bild írásaival kapcsolatban kedden azt írta, hogy az úgynevezett ápolásbiztosítási rendszer nem teszi lehetővé a Németországon kívüli bentlakásos ápolás költségeinek megtérítését. Az ambuláns ápolás esetében más a helyzet, az EU-n belül bárhol igénybe lehet venni a biztosítási jogviszonyból fakadó támogatást. A lap idézte az egészségügyi minisztérium statisztikáját, amely szerint az ambuláns ápolási támogatásra jogosult 2,5 millió fő közül csupán 5 ezernek utalják külföldre a hozzájárulást, ami 0,3 százalékos arány.

Címkék: