Behúzták a féket a magyar munkáltatók

Pénzcentrum2012. szeptember 11. 19:02

Tízből nyolc magyar munkáltató nem kíván változtatni személyzeti állományán, a fennmaradó arányban pedig ugyanannyian terveznek elbocsátást, mint munkaerő-felvételt a következő negyedévben. A Manpower Munkaerő-piaci Mutatója éppen 0%-on áll, idén ez az első olyan felmérés, amikor a munkáltatók várakozásai nem a negatív tartományban vannak.

A megkérdezett munkáltatók 7%-a tervez feltételt és ugyanennyien elbocsátást, így a kettő egyenlege összességében a létszám stagnálását mutatja az év utolsó negyedévére. Az előző felméréshez képest 2 százalékpontos javulást jelent, de az egy évvel korábbi hasonló időszaknál a mutató 1 százalékponttal alacsonyabb.


Országon belül az alföldi térségben mutatkozott nagyobb javulás, az előző -9%-ról +2%-ra váltott a negyedéves mutató. Éves összehasonlításban viszont az egész közép-magyarországi régióban romlott az egyenleg, alig terveznek a cégek felvételt.

Ha az egyes iparágakat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy egy évvel ezelőtt a gazdaság húzóágazatai optimistábbnak tűntek, és ezt csak a különösen rossz kilátásokkal számoló vendéglátás húzta le. Most viszont minden fontosabb ágazatban a stagnálás felé mutat az egyenleg, a cégek nagyon óvatos létszámgazdálkodásra készülnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A globális adatokból kiderült, megkérdezett országok közel háromnegyedében pozitív a mutató, viszont csupán 15 országban javult vagy maradt viszonylag stabil a mutató az előző negyedévhez képest. Legoptimistábbak: Tajvan, India és Panama.

Legpesszimistábbak: Görögország, Olaszország, Finnország, Írország, Spanyolország, Szlovákia, Hollandia, Csehország és Lengyelország. Csak európai országokban negatív a mutató.

Érdemes még megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban 2008 harmadik negyedéve nem volt ilyen kedvező a mutató (+11%). Finnországban viszont a gazdaság húzójának tekinthető gyártás, termelés terén -26%-ra esett vissza. Ugyancsak mínuszban van Lengyelországban az építőipari mutató (-25%), és létszámcsökkenést jelez (-14%) a németországi gyártás, termelés is.

Címkék:
manpower,