Friss élelmiszer-botrány: hatalmas illegális húsüzemet találtak Budapesten

Pénzcentrum2012. július 30. 11:23

Illegális húscsomagolóra bukkantak Kőbányán a Pest megyei állategészségügyi hatóság szakemberei hétfőn - jelentette be a folyamatban lévő vizsgálat helyszínén a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Bognár Lajos elmondta: az ellenőrzés során a hatóság mintegy három tonna élelmiszert foglalt le. Az élelmiszer csomagolását illegálisan végezték, nem megfelelő higiéniai körülmények között.

Az ellenőrök vizsgálják az állati eredetű élelmiszerek eredetét. A vizsgálat során szeretnének választ kapni arra, hogy honnan származik az áru és kinek értékesítették azt. A kőbányai illegális csomagolóhoz az ellenőrök egy helyszíni ellenőrzés után jutottak el. A helyettes államtitkár közölte: az illegális tevékenység következménye várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti bírság és büntető feljelentés lesz.

Az illegális létesítményben uralkodó állapotokról Bognár Lajos nem beszélt részletesen - mondván, folyik a vizsgálat -, de példaként említette: nincs folyóvíz, és a hús kezelésére szolgáló munkafelületek sem felelnek meg az előírásoknak.

Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár a cég nevét nem tudta pontosan megmondani, mivel az eddig ismert valamennyi dokumentumon hamis vagy nem létező cégnevek szerepelnek. Többek között ez is a vizsgálat tárgyát képezi - tette hozzá. Megemlítette: például egy Somogy megyei, 2009-ben megszűnt, de engedélyezett létesítmény nevét is felhasználta csalárd módon a most vizsgált "üzem". Az árut - ami az információk szerint baromfihús -, aminek nyomán Kőbányára eljutottak az ellenőrök, a Forma-1-es rendezvényen találták, helyszíni ellenőrzés során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úgy tűnik, az illegális áru nagy tételben nem került kereskedelmi forgalomba, de ez is a vizsgálat körébe tartozik. A bírság összege a vizsgálat eredményétől függ - közölte újságírói kérdésre Bognár Lajos.

Az Országgyűlés nemrég módosította büntető törvénykönyvet, hogy ilyen és hasonló ügyekre szigorúbb szabályokat lehessen alkalmazni - közölte a javaslat egyik benyújtója, Tarnai Richárd (KDNP) parlamenti képviselő, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.

Címkék:
cégnevek,