Újabb magyar cégek húzták le a rolót

MTI2012. június 21. 12:32

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban azonban számuk már havonta 590-re emelkedett az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Mind a frissen közzétett felszámolások, mind a végelszámolások számát tekintve 2012 májusa az építőiparban minden idők legrosszabb hónapjai közé tartozik: felszámolásból a valaha volt harmadik legtöbb, 418 indult el a hónap során, ennél többet csak tavaly júniusban és novemberben regisztráltak, végelszámolásból pedig 619-et kezdeményeztek, aminél többet csak 2012 márciusban mutatott a statisztika.

Az Opten csütörtöki közleményében Tóth Tamás, a cég ügyvezető igazgatója úgy véli: a jelenség mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozott fellépése húzódik meg, ugyanis egyre több cég adószámát függesztik fel, ami általában a vég kezdetét jelenti az érintett vállalkozások számára. Az ok rendszerint a pénzügyi beszámoló leadásának elmulasztása, illetve az, hogy a vállalkozás nem érhető el a székhelyén. Az utóbbi időben a NAV komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ily módon is tisztítsa a cégvilágot, az idén eddig több mint 11 ezer társaság adószámát függesztette fel - jegyezte meg Tóth Tamás.

Ezeket a cégeket idővel kényszer-végelszámolják vagy törlik a hatóságok. A NAV által indított kényszer-végelszámolások többsége később felszámolásba fordul, így a felszámolások számának alakulására is hatással van a hatósági fellépés. Az idén a jogszabályváltozások következtében várhatóan előtérbe kerülnek a kényszertörlési eljárások, melyek során cégbírósági hatáskörben kerülhet sor cégek törlésére. Tóth Tamás szerint az adószám felfüggesztését követő kényszer-végelszámolás, kényszertörlés egyre több céget ér el az építőiparban is.

 

Címkék: