Ez a magyar élelmiszer hódíthatja meg a világot?

MTI2012. május 26. 17:06

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg egy mátészalkai vállalkozás által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból a dél-amerikai országba.

A családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanféle szárított gyümölcsterméket állít elő.

A mintegy 90 főt foglalkoztató Nobilis Zrt. jelenleg 16 európai országba exportálja termékeit, tavaly pedig a dél-koreai és japán piacra is sikerült belépnie - mondta el Novák Tibor, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek. A második legnagyobb brazil szupermarketlánc, a Verdemar Supermercado számára elindított első szállítmány közel ezer karton édességet tartalmaz mintegy 20 ezer euró értékben.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 21. héten - KATTINTS!

Novák Tibor közölte: a magyar és a brazil vállalkozás egy élelmiszeripari kiállításon vette fel a kapcsolatot, a Verdemar tulajdonosaiban pedig komoly szimpátiát keltett a Nobilis tevékenysége. A mintegy 180 millió dollár éves forgalmú, szintén a családi vállalkozásként indult brazil áruházlánc túlnyomóan Észak-Amerikából és Európából szerzi be az üzlethálózat prémium termékeit.


Az ügyvezető közlése szerint a Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az almaszirom és aszalt meggy szállítmány Hamburgon keresztül érkezik Rio de Janieróba, ahol kóstoltatással egybekötött intenzív marketingkampányt indítanak a magyar édességek népszerűsítésére - mondta Novák Tibor. Hozzátette: az első édességszállítmányt a remények szerint akár további húsz konténer is követheti mintegy 400 ezer euró értékben.

Az 500 szatmári és dél-szabolcsi gyümölcstermelővel kapcsolatban álló Nobilis termékeinek 35 százalékát exportálja, a fennmaradó részt pedig belföldön értékesíti. A társaság a tavalyi mérlegadatok alapján 1,2 milliárd forintos nettó árbevételt realizált, nyeresége pedig elérte az 50 millió forintot.

Címkék: