Budapest állított csapdát a vállalkozásoknak

Pénzcentrum2012. március 1. 17:35

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyetért az általános utazási költségtérítési kötelezettség bevezetésével, mivel így növelni lehet a közösség közlekedést igénybe vevők számát - nyilatkozta Vitézy Dávid vezérigazgató csütörtökön az MTI-nek.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, július 1-től kötelező lenne megtéríteniük a munkáltatóknak a közigazgatási határon belül (helyben) lakók munkába járási költségeit is. Ezt javasolja a nemzeti fejlesztési miniszter a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvénymódosításban. Az előterjesztés sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés anélkül, hogy az elképzelésekről egy szót szólt volna a kormány a munkáltatói érdekképviseleteknek.

KATTINTS! A helyi utazási bérletet is fizetniük kell a munkáltatóknak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös közleményben tiltakozott a költségtérítési kötelezettség bevezetése ellen. Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő, személyszállítást végző gazdasági társaságok átláthatatlan és ésszerűtlen működtetésének veszteségeit nem fizettethetik meg a hazánkban működő magánvállalkozásokkal - fogalmazott Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A javaslat ráadásul ellenérdekeltté teszi a munkáltatókat a vidéki munkavállalók foglalkoztatásában, ami kedvezőtlen irányba befolyásolja az amúgy is gyenge mobilitási hajlandóságot - teszi hozzá Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

Vitézy Dávid, a BKK vezetője a munkáltatói érdekképviseletek kifogásaira reagálva az MTI-nek elmondta: a jelenleg hatályos jogszabályok az autóval való bejárást részesítik előnyben, miközben kiemelt várospolitikai és környezetvédelmi célkitűzés a tömegközlekedés részarányának növelése. A javaslat elfogadása e téren jelentős előrelépést hozhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hangsúlyozta, a munkáltatói bérlettérítés a helyközi közlekedésben ma is működik, az mégsem okozza a munkáltatók csődjét vagy a bérletárak drasztikus emelkedését, ezért az ezzel kapcsolatos aggályok megalapozatlanok. A BKK vezérigazgatója közölte, a javaslat annyiban segíthet a tömegközlekedés finanszírozásában, hogy növelheti a bérletvásárló utasok számát, így a közlekedési társaságok bevételeit.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint viszont nincs realitása annak, hogy minden Budapesten működő vállalkozás ki tudja gazdálkodni a munkavállalónként éves szinten 120 ezer forintos többletköltséget okozó bérlettérítést. Rolek Ferenc szerint a javaslat a jelenlegi formájában elfogadhatatlan a munkaadók számára. A szabályozás amellett, hogy jelentős pluszterhet jelentene a vállalatok számára, a béren kívüli juttatások kapcsán a hatályos adótörvényekkel is ütközik - tette hozzá. Jelenleg ugyanis a béren kívüli juttatás formájában lehet helyi utazási bérletet biztosítani a munkavállalók számára. Ez után a munkáltatóknak a juttatás 1,19-szeres szorzóval növelt értéke után 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetniük.

Címkék: