Mága is ingyen kapta az Arénát: milliós koncertek, bérleti díj nélkül

Orosz Márton2012. február 23. 05:16

Az idei évben 11 rendezvény, összesen 22 napra bérleti díj nélkül kaphatja meg a Papp László Budapest Sportarénát - értesült a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pályáztatás útján adja oda ingyen az intézményt, az úgynevezett Állami Eseménynapokhoz - köztük a Mága Zoltán nevével fémjelzett Budapesti Újévi Koncerthez.

Múlt vasárnap rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában az Összefogás Koncert Magyarországért című fesztivált. A rendezvény nem minősíthető egyértelmű sikernek, sajtóbeszámolók szerint csak pár száz néző vett részt a koncerteken, a 12 500 fő befogadására is alkalmas Arénában. A dolog egyik érdekessége, hogy erre a rendezvényre is ingyen kapták meg a szervezők helyszínt, mivel a koncert is az úgynevezett Állami Eseménynapok körébe tartozik.

Az idei évre 11 eseményre - koncertekre, sportrendezvényekre, egyházi találkozókra - összesen 22 napra biztosítja ingyen a helyszínt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az események között megtalálhatjuk például a Budapest Tennis Classics nevű, szeptember végén megrendezésre kerülő tenisztornát, a szeptember 22-i Illés Lajos Életmű koncertet, a DJ Dominique nevével fémjelzett szilveszteri Integrált Sportnapot és Jótékonysági Koncertet, a decemberi OTP Bank Lovas Világkupát (ennek szervezője az a Lovas Show Kft., melynek egyik tulajdonosa a CBA-társtulajdonos Lázár Zoltán), vagy a 2012. évi Budapesti Újévi Koncertet, amit a Mága Zoltán ügyvezető (az MTV műsorvezetője) irányítása alatt álló Primarius Produkció Kft. szervez.

Profitorientált események is megkapják

Az Állami Eseménynapokról a korábbi Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2003-as utasítása rendelkezik. Az utasítás szerint: " A Minisztériumi Eseménynapok (állami eseménynapok) szerepe egyrészt megfelelő helyszín biztosítása az ország számára kiemelt jelentőséggel bíró sport- vagy egyéb esemény számára (olimpia, világbajnokságok, Európa-bajnokságok, magyar válogatott szereplése stb.), másrészt társadalmilag fontos (kulturális, vallási stb.) rendezvények támogatása a helyszín ingyenes biztosításával. A Minisztériumi Eseménynapok lehetőséget nyújtanak továbbá arra, hogy bizonyos állami rendezvényekre (például állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényekre) méltó keretek között kerüljön sor."


A rendezvényeket a sportlétesítmény - azaz a Papp László Budapest Sportaréna - ingyenes rendelkezésre bocsátásával támogatja az állam. Mint arról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, ez nem minősül pénzbeli támogatásnak, ugyanakkor a mindenkori üzemeltetői árképzésnek megfelelően pénzbeli értékben is kimutatható. Annak pontos értékéről azonban a tárca nem tud felvilágosítást adni, hiszen azt maga a minisztérium is térítésmentesen kapja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint azt táblázatunk is mutatja, az Állami Eseménynapok körébe profitorientált rendezvények is bekerülnek. A sport- és kulturális események szervezői pályázat útján juthatnak Állami Eseménynapokhoz. Az évi 22 napos keret felhasználásáról a beérkezett pályázatok alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. Miután az események profitorientáltsága nem kizáró feltétel, így ezt az elbírálásnál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem vizsgálhatja - tudtuk meg a NEFMI válaszából.

Mennyibe kerül mindez?

Kérdés persze, hogy mennyibe kerülne a szervezőknek, ha fizetniük kellene az Aréna bérleti díját. Nyolcezer fő feletti rendezvényeknél 4,7 millió forint + Áfa a minimum napi bérleti díj - derül ki az intézmény hivatalos honlapján található terembérleti konfigurációkból. A rendezvényekhez kapcsolódnak kötelezően igénybe vett szolgáltatások is - ezeknek a díjait a szervezőknek kell fizetniük. A technikai átalánydíj óránként 260 ezer forint, de fizetni kell például egy közmű átalánydíjat is.

Összehasonlításként: a Budapesti Újévi Koncertre 3000 és 35 000 forint közötti áron lehetett jegyet váltani. Az idei rendezvényre minden jegy elkelt, így - számításaink szerint - az est jegybevétele a több tízmillió forintot is elérte.

Címkék:
profitorientált,