Nem kockázatos a deviza, ha ügyesen csinálod

Pénzcentrum2011. december 14. 05:21

A kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás komoly hatással lehet a vállalkozások üzletmenetére, legyen szó az export-import tevékenységből eredő kockázatokról, vagy akár a devizahitelek törlesztőrészleteinek állandó változásairól. A gondokat megelőzendő, a hektikus árfolyammozgások ellen bankjuk segítségével a kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyan fel tudnak lépni. Ráadásul, mivel a pénzintézetek immár a vállalkozás méretéhez illeszkedő, külön árazási politikát alkalmaznak a devizapiaci műveletek során, a kockázatkezelés és tartozásmenedzselés, egyszóval a "treasury" szolgáltatások díjai egyáltalán nem megfizethetetlenek a kkv-k számára.

Árfolyamkockázat? Van megoldás!

A hazai kkv-k gazdálkodásának szempontjából komoly kockázatot jelent a devizaárfolyamok változékonysága. Sokaknak svájci frankban vagy euróban van hitelük, mások viszont külkereskedelmi tevékenységük révén, normál üzleti működésük közben is nagy kitettséggel számolhatnak. Természetesen van pénzügyi megoldás ezen kockázatok mérséklésére. A vállalkozás egy egyszerű banki ügylettel akár automatikusan is bebiztosíthatja magát a kiszámíthatatlanul változó árfolyamok ellen. (Ez) A mentőöv pedig nem más, mint a forward, azaz a határidős ügylet.

A termék a következőképpen fest: tudjuk például, hogy 60 nap múlva 50 ezer eurót kell kifizetnünk egy külföldi beszállítónak. Ekkor vállalkozásunk egy 60 nap múlva esedékes határidős ügylet keretében 50 ezer eurót vesz a banktól úgy, hogy a jövbeni tranzakció árfolyamát már a kötés során rögzítjük a Treasuryvel. 60 nap elteltével, bárhol is legyen az EUR/HUF pillanatnyi árfolyama, az 50 ezer eurót az előre kialkudott határidős árfolyamon kapjuk meg. Ezzel a vállalkozás lényegében kiküszöbölte az árfolyam változásából adódó kockázatot.

Abban az esetben, ha nem történik árfolyamváltozás, csak a szolgáltatás díját kell megtérítenünk. Ugyanakkor a határidős és pillanatnyi árfolyamokat összehasonlítva a teljesítés időpontjában nyereségünk vagy veszteségünk keletkezhet az árfolyam változásából. Bár kétségtelen, hogy sokak számára a lehetséges extra profit kecsegtető lehet, arról azonban nem szabad megfeledkeznie senkinek, hogy a fedezeti ügyletek célja elsősorban a biztonság megteremtése, s nem a nyereségtermelés. Ez a biztonság pedig a legtöbb vállalkozás számára elengedhetetlen a hosszú távú működőképességhez..

Rengeteg a szolgáltató: mégis hogyan válasszunk?

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzintézetek tapasztalatai szerint az ügyfeleknek sokat jelent a személyes kapcsolat, az egyénre - azaz a vállalatra - szabott tanácsadás és a gyakori, folyamatos párbeszéd, illetve kommunikáció. Ugyanakkor a kkv-k egy része vélhetően nem találkozott még a különböző treasury megoldásokkal. Számukra érdemes lehet segítséget kérni a szolgáltató intézménytől az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

A kockázatkezelési technikában már járatos ügyfeleknek talán a legfontosabb, hogy naprakész piaci információkat, pénzügyi tervezést elősegítő és a devizakockázat kezelését szolgáló testreszabott megoldásokat kapjanak. Ilyenek például a lehető legfrissebb adatok és közérthető elemzések; az előrejelzések; és a visszamenőleges információk - árfolyamokról és kamatlábakról egyaránt. Bár az internetes kereskedési rendszer több helyen még csak tervezett- vagy kiegészítő szolgáltatás, egyre több bank törekszik arra, hogy online felületet biztosítson ügyfelei számára, melyen keresztül azok megbízható információkhoz juthatnak, s a tervezett ügyleteiket akár azonnal végre is hajthatják.

Mindezek fényében a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztásánál fontos szempont, hogy az milyen gyorsan tud reagálni a felmerülő problémákra, a piaci változásokra. Ha úgy látjuk, hogy a devizakitettséget kezelő munkatárs nagyobb vészhelyzetekben nem tud helytállni, vagy úgy érezzük, a személyre szabott szolgáltatás nem megfelelő, érdemes elgondolkodni a váltáson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alternatív megoldások

A banki megoldásokon túl léteznek alternatív lehetőségek is az árfolyamkockázat csökkentésére, melyek esetenként ugyan nagyon hatékonyan tudnak működni, de mindamellett, hogy általában csak kivételes, főként egyedi helyzetben állják meg a helyüket, előre kiszámíthatatlan kockázatokat rejthetnek magukban, ezért a vállalkozások számára alkalmazásuk lehetőleg kerülendő, de legalábbis gondosan és alaposan megfontolandó.

Gyakran és viszonylag jó hatásfokkal alkalmazott módszer az "utalásmenedzselés", amikor egy vállalkozás úgy próbál meg lavírozni a devizaárfolyamok sodrásában, hogy a fizetési határidőket nem szem elől tévesztve akkor fizet, amikor megfelelően alakul a devizaárfolyam számára. Ez az eljárás bár némileg segítheti a devizaárfolyamokból eredő kockázatok csökkentését, de folyamatosan a vállalkozás érdekei ellen alakuló árfolyamváltozás esetén nem segít.

Szintén jó megoldás lehet a kockázat csökkentésére az exportárbevételek és az importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségek összhangba hozása. Ha a cég részben devizában exportál, akkor törekedhet arra, hogy a költségei is hasonló arányban, devizában merüljenek fel. Ha importtal foglalkozik, intézheti úgy, hogy az árfolyamkockázatot az üzleti partnerekkel megossza, ezt szerződésben rögzítse. Ehhez persze szükséges a partnerek hajlandósága is.

Jó alternatíva lehet a társaság könyvvezetési pénznemének megváltoztatása abban az esetben, ha a bevételek és ráfordítások döntő többsége nem forintban, hanem más devizában keletkezik. Az áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell jelentős árfolyam-ingadozással számolni sem a devizában meghatározott áron értékesített termékek, sem a devizában meghatározott áron beszerzett készletek árában, így az eredménykimutatás jelentős része nem kitett az árfolyamok alakulásának.

Sok vállalkozás, illetve cégvezető véli úgy, hogy képes sikeresen meglovagolni a devizaárfolyamok változásait és így jelentős előnyhöz juttathatja vállalkozását a bankközi devizakereskedelem segítségével. Ugyanakkor a spekulatív jellegű devizakereskedelem rengeteg veszélyt rejt magában, melyet a magas díjak és a hosszú teljesítési idők csak még tovább erősítenek, így egy vállalkozás számára aligha lehet jó megoldás az árfolyamkockázatot ezen a módon kezelni.

 

Címkék:
eredménykimutatás,