Egy legendás magyar cég haldoklik: egész Európa ismerte

Pénzcentrum2011. szeptember 23. 16:06

Végelszámolással megszűnik a több mint száz éve alapított Egri Nyomda Kft. A társaság szűkülő árbevétel mellett tavaly százmillió forintot meghaladó veszteséget termelt. A nyomda két éve 10 millió forintot kapott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázójaként.

A hősidőkben még milliárdos árbevételt termelő Egri Nyomda Kft. tavaly már csak 630 milliós forgalmat tudott elérni, s ebből már csak vesztesége, százmillió forint mínusz keletkezett. Két éve a társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 10 millió forintot meghaladó támogatást nyert technológiafejlesztésre - értsült a Gazdaság.hu.

A cég honlapjának főoldalán közlik a végelszámolási eljárást. A nyomda ellen több végrehajtás is indult, többségük idén, így fontos kérdése lesz a következő időszaknak, hogy sikerül-e végelszámolással lezárni a nyomda történetét, vagy felszámolásba fordul az eljárás.

A kft.-nek 54 bejegyzett tulajdonosa volt 1992 óta, jelenleg a cég két magánszemély kezében van, jegyzett tőkéje 20 millió forint - deról ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. (A kilencvenes években majdnem kétszáz milliós törzstőkéje volt.)

A társaság honlapja szerint igényes kiállítású, négyszínnyomású napilapok, könyvek, napilapok, plakátok szerepelnek a nyomda palettáján. Fő megrendelőik a Heves megyei napi és hetilapok, valamint más országos tevékenységű szervezetek, amelyek részére katalógusok, szórólapok és tájékoztató kiadványok nyomtatását vállalták.

120 éves cég tűnik el

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Egri Nyomda Rt.-t 1893. június 6-án alapították, első tulajdonosai birtokosok, jogászok, orvosok, igazgatók, egyházi pedagógusok és országgyűlési képviselők voltak. Az 1908-as londoni világkiállításon a nyomda elnyerte a Grand Prix díját, s ezután Európa számos országából érkeztek megrendelések. A második világháború okozta veszteségek nehéz helyzetbe hozták a céget, de a háború befejezése után - a munkások által elrejtett gépekkel - újraindulhatott a termelés. A társaság 1949. december 28-án köztulajdonba került.

Többszöri átszervezés után a vállalat 1977. január 1-jén a Révai Nyomda egri gyáregysége lett. A Révai Nyomdából 1988 végén vált ki a cég, és újra felvette a patinás Egri Nyomda nevet. A privatizáció során a többségi tulajdonos az Axel Springer Verlag Hamburg AG lett 1992-ben. A német kiadó négy évvel később magyar magánszemélyeknek értékesítette egri termékeit. A magyar tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a nyomdát, de úgy tűnik, 2011-ben feladták a versenyt.

Címkék: