Van remény a hitelre éhes vállalkozóknak

Pénzcentrum2011. szeptember 22. 15:33

A bankszektor a válságra válaszul visszafogta a hitelezését, a kockázatok miatt már sokkal nehezebben adnak hitelt a vállalkozások számára, pedig sok kis- és középvállalkozás számára ez jelentheti az életben maradást. A kilátások szektorszinten egyelőre kedvezőtlenek, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan bankok, amelyek hitelezési aktivitásukat tekintve átlag felettiek. Ilyennek tekinthető a Citibank is, amely 2000-től kezdett el a kkv szektorra fókuszálni. A bank régióvezetője, Danka Szilvia optimistán tekint a jövőbe, véleménye szerint a válságot csak az életképes kkv-k élték túl, tehát, ha valaki kockázattudatosan akar hitelt kihelyezni, akkor jó eséllyel talál is magának partnert.

A válság legnagyobb hullámait már remélhetőleg magunk mögött hagytuk, a 2008-as pénzügyi krízis azonban maradandó változást hozott a vállalati szektor életében, negatív következményeit még most is megszenvedi a magyar gazdaság. A legnagyobb csapás azt a vállalkozói réteget érintette, amely a legnagyobb foglalkoztatói bázissal rendelkezik, vagyis a kis- és középvállalati szektort, hiszen itt a méretgazdaságossági problémák, az alultőkésítettség, és az alacsonyabb hatékonyság gyorsan éreztette hatását.

A bankszektor a válság kitörése után érezhetően csökkentette a hitelkihelyezését, többek között a kedvezőtlen gazdasági környezet, a romló hitel-porfólió, a megemelkedő forrásköltségek és hitelkamatok, valamint a szigorúbb hitel-elbírálási szabályok következtében. Az érme másik oldalán viszont - a kínálati oldal visszahúzódása mellett - ott volt a gyér kereslet is, a vállalatok ugyanis a friss beruházások és fejlesztések helyett inkább arra koncentráltak, hogy a működőképességüket fenn tudják tartani a recesszió közepette is.

Portfolio.hu KKV Finanszírozás 2011 - KATTINTS
!

A rövid lejáratú finanszírozás, tehát az éven belüli termékek iránt természetesen nőtt a kereslet, hiszen a cégek például a forgóeszközeik finanszírozását klasszikusan így próbálták megoldani . A hitelkereslet tehát eltolódott a rövidebb lejáratok felé, miközben a beruházási aktivitás visszaesett. A vállalati hitelportfóliók a válság alatt romlottak, legalább is ez derül ki a PSZÁF adataiból.

A válság jótékony hatása viszont az volt, hogy azok a cégek élték túl a legrosszabb esztendőket, amelyek életképesek, tehát a nagyobb hullámok elvonulásával ismételten képesek fejleszteni tevékenységüket, bővítő vagy új beruházásokban gondolkodni. Ennek ellenére még mindig nem érezhető, hogy a hitelezési aktivitás élénkülne, sőt inkább stagnálásra van kilátás.

Nem mindenhol húzták meg a gyeplőt

A bankszektorban megfigyelhető általános tendencia viszont nem jelenti azt, hogy ne lennének a hazai piacon olyan szereplők, akik ne lennének aktívak a hitelezésben. A Citibank már a kétszintű bankrendszer kialakítása óta jelen van hazánkban, a klasszikus kkv hitelezés beindítása viszont 2000-ben indult meg igazán. A bank Nyugat-Magyarországi kis- és középvállalati régióvezetőjétől, Danka Szilvia szerint nagyon sok kkv van most a piacon, amelyeket érdemes megszólítani versenyképes ajánlatokkal, hiszen jellemzően olyan cégek maradtak életben a gazdasági válság során, amelyek hitelképesek önmagukban is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Citibank néhány éve kezdett igazán a kkv üzletág kiépítésébe, és mivel a nagyobb kockázatot hordozó fedezetlen hitelezésben, a devizahitelezésben és a projektfinanszírozásban nem vett jószerivel részt, a vállalati portfóliója minőségét stabilan tudta tartani, nagyobb megrázkódtatások nélkül. Versenyképes ajánlattal, és a proaktív, ügyfélközpontú hozzáállással sok ügyfelet át lehet csábítani, főleg ha a bank számára kiemelt jelentőségű a minőségi ügyfélbázis növelése - mondta el Danka Szilvia, aki a Portfolio.hu KKV Finanszírozás konferenciának az előadója lesz.

A Citibank jelenleg 3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a kkv területen, azonban a kiemelt fókusz miatt további növekedésre számítanak. A piacon megfigyelhető kockázatkerüléssel szemben a Citibank kockázattudatos stratégiát folytat, jövedelmezőségi helyzetéből adódóan pedig megteheti, hogy a magas marzsok helyett alacsonyabb árazással, komplexebb, minőségi szolgáltatásokkal ügyfeleket szerezzen a nagyobb versenytársaktól.

Címkék: