Ők a chipsadó igazi vesztesei

Pénzcentrum2011. július 6. 09:02

A chipsadó szeptemberi bevezetése miatt várhatóan összeomlik a magyar szaloncukorpiac. A szaloncukor ugyanis egyedi magyar termék, nem lehet exportálni és csekély az import is - írja a Napi Gazdaság.

A chipsadó igazi vesztese az a tucatnyi édességipari kisvállalkozás lesz, amelyik néhány száz milliós forgalmat ér el; közülük több várhatóan el is tűnik, egyrészt a növekvő teher, másrészt a növekvő feketepiac miatt. A közepes vállalkozásoknál a visszaeső forgalom miatt üzemeket zárhatnak be, vagy karcsúsítanak.

A lap szerint a karácsonyi édesség beszállítói szerződései már tavasszal megvoltak, a termékadó viszont módosítja a szaloncukorgyártók költségeit, amit a kereskedő aligha fogad el szerződéssel a kezében. A terméket veszteséggel nem érdemes gyártani, a kereskedő viszont joggal kérheti számon a beszállítót a szerződés alapján, ha nem teljesít.

Ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor megerősödik a feketepiac, ami nyilvánvalóan a következő évekre is kihatással lesz. Ugyanez lesz jellemző a csokimikulásoknál, sőt a húsvéti üreges csokitermékeknél is. 

 

Címkék: