Kitört a magyar security-háború

Pénzcentrum2011. március 18. 08:32

Egymást próbálják kiszorítani az őrző-védő cégek a magyar piacról. Módszerük, hogy terhelő adatok gyűjtése után feljelentik a konkurenciát a hatóságoknál - írja a Napi Gazdaság.

Beépülős módszerrel próbálják ellehetetleníteni egymást a magyar őrző-védő cégek. A társaságok saját embereiket - alkalmazottakat vagy akár rokonokat, barátokat - küldik egymáshoz dolgozni, hogy gyanús ügyeket keressenek.

Ilyen ügy lehet például a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása, a zugkönyvelés vagy bármilyen, jellemzően adószabályba vagy számviteli törvénybe ütköző tevékenység is. A megbízást adók pedig ezek birtokában egyszerűen "feldobják" a konkurenciát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A módszer hatékony, hiszen egy-egy ilyen ügyben az adóellenőrök és az adónyomozók is kimehetnek a helyszínre. Egy ilyen vizsgálat a nagyobb cégeknél akár több tíz millió forint összegű megállapítással is zárulhat, amit sok esetben nem tud kigazdálkodni a vállalkozás. Arra is van példa, hogy a cégvezetők egyszerűen belefáradnak és a vállakozások végül felszámolásra kerülnek.

Piaci tapasztalatok szerint az őrző-védő cégek jelenleg a reálisnál 20-30 százalékkal alacsonyabb díjjal tudnak megbízást vállalni, így az 1200 forintos óradíj helyett 650-800 forintos óradíjjal dolgoznak.

Címkék: