Mekkora biznisz a lomtalanítás?

Pénzcentrum2011. március 1. 09:17

Egyre több lomtalanítással foglakozó telephely üzemeltetéséhez folyamodnak engedélyért. Megfigyelhető, hogy miközben a határ közeli lomizással foglalkozó kisvállalkozások egyre inkább háttérbe szorulnak, addig a használtcikk-kereskedelem egyre inkább központosítottá válik - írja a Napi Gazdaság.

A Nyugat-Európából származó lom szelektálása, javítása, valamint későbbi értékesítése egyre szervezettebb keretek között zajlik. Nem véletlen ez, hiszen a portéka beszerzése sokkal drágább, mint korábban. A jó áruért egyre messzebb kell utazni, és a beszerzéssel kapcsolatos jogi előírások is igencsak szigorúak. Mindezek mellett tovább nehezíti a vállalkozókat, hogy a külföldi, szlovák és lengyel konkurenciával is meg kell küzdeni. A begyűjtött áru raktározása is igen sokba kerül, mivel nem lehet elárasztani a portékával a piacot.

Az Ausztriában található Linz, illetve Sazlburg régiókban, vagy például Dél-Németország sok településén is az az előírás, hogy a helyi önkormányzatoknál lomtalanítási engedélyhez kell folyamodni, és amennyiben megadják azt, csak azzal lehet a tevékenységet folytatni. Az engedély ára 400-500 euró, de vannak területek ahol az 1000 eurót is elkérik. Az engedélyhez rengeteg előírás is tartozik, ilyen például a környezet védelemre szóló szabályok. Nem érdemes játszani a tűzzel, hiszen aki nem tartja be az előírásokat, igen magas büntetésre számíthat.

A nagyobb lerakóhelyeket  állandóan ellenőrzik a hatóságok. Sok vállalkozó szerint az iparág már odáig fejlődött, hogy a néhány fős családi vállalkozások már nem életképesek. Éppen ezért jellemző, hogy a korábbi családi vállalkozások összefognak, és együttes erővel veszik fel a harcot a konkurenciával és a magas tarifákkal.

A kereslet csökkenése és az alacsonyabb árak, a későbbi nyereség érdekében elengedhetetlenné teszik az értékesítési hálózat kialakítását is. A műszaki cikkek legnagyobb részét kereskedőknek adják el, míg az egyéb termékek piacokon illetve saját boltokban kerülnek értékesítésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: