Veszélyben a bortermelés: még a hazai fogyasztást sem fedezi az idei

Pénzcentrum2010. szeptember 6. 09:17

Idén a kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a termelést a hazai borvidékeken, így még az is előállhat, hogy a hazai igényeket sem elégíti ki a termelés - írja a Népszabadság.

Nincs olyan borvidékünk, ahol sikerült volna teljes mértékben megvédeni a betegségektől a termést. Mivel idén esős volt nyár, s most sem kedvező az időjárás, ezért a szokásosnál később kezdődik a szüret. Először a fehér fajtákat szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember második felében kerülnek a pincékbe.

Szakértők szerint a szeszélyes időjárás miatt az idei bor jellege is eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók. Ezért nem kizárt, hogy az idén szükség lesz a borok alkoholtartamát jelző mustfok növelésére. Több borvidék fontolgatja, hogy Brüsszelhez fordul, hogy a másfél százalékos megengedett mustfoknál nagyobbat engedélyeztessenek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb termésbecslése szerint 406 ezer tonna szőlő termett 64 ezer hektáron, ebből következik, hogy a termés mennyisége nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztást.

Valódi hiánytól nem kell tartani, mert az egyre bővülő import mellett a hazai borivók nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a tavalyi felvásárlási árak kissé növekedtek, de az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló tapasztalatokról számolt be Szakáll Pál, az Etyek-Budai borvidék elnöke is. A korai, illatos szőlőkben a tavalyihoz képest a veszteség 40-50 százalékos, de ahogy az elnök elmondta: a későbbi érésűek talán javítanak majd ezen az átlagon és a borvidék a szüretet 20-30 százalékos átlagos veszteséggel zárja.

Címkék: