Bekeményít Brüsszel: 60 napon belül mindenki fizessen!

Világgazdaság2010. szeptember 3. 10:32

Minden vállalkozásnak 60 napon belül rendezni kell a tartozásait - derül ki egy uniós irányelv tervezetéből. Aki nem fizet, arra késedelmi kamatot és 40 eurós bírságot szabnak ki.

Tömegesen juttat csődbe vállalkozásokat Európa szerte az, hogy üzletfeleik késve fizetnek. E jelenség ellen az Európai Unió szigorúan fel kíván lépni. A Világgazdaság cikke szerint Brüsszel a közintézményeket és a magánvállalkozásokat is arra kötelezné, hogy fizetési kötelezettségeiket határidőre teljesítsék. Brüsszelben egy irányelv készül, amely kimondja: 60 napon belül fizetni kell az üzleti partnereknek. Ha ezt az előírást valaki nem tartja meg, késedelmi kamatot kell fizetnie. A késedelmi kamat mértékéről eddig nem sikerül megállapodni, a tervek szerint az valahol 7-9 százalék között lenne. A kamaton kívül a késve fizetőre 40 eurós bírságot is kirónának.

Az irányelv tervezetében azonban van egy kiskapu. A szöveg szerint a 60 napos határidő csak akkor él, ha a szerződő felek nem egyeznek meg másban. Márpedig eléggé valószínű, hogy a nagy piaci erővel rendelkező, nagyobb vállalkozások a 60 napnál hosszabb határidőt kényszerítenek ki a velük üzletelő kisebb vállalkozásoknál. Az ügyben a végső szavazást október második felében tartják az Európai Parlamentben.

Címkék: