4 milliárd forint felett a Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya

Pénzcentrum2010. július 28. 08:47

A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2010. első félévében 14%-kal, 3 853 millió forintra nőtt. A szerződések 94%-a pályázati kezességvállalásra, a fennmaradó 6% pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott.

A Start Zrt. 2010. első félévében 891 millió forint értékben kötött új szerződéseket, valamennyit pályázati kezességvállalásra. A július első felében aláírt szerződésekkel együtt a szerződésállomány immár meghaladja a 4 milliárd forintot. A korábban megkötött szerződések közül 334 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Az élő szerződések átlagos értéke 34,4 millió forint, mely 15%-os emelkedést mutat a tavalyi 29,8 millió forinthoz viszonyítva. Az átlagérték növekedésének oka, hogy az év első felében a megkötött új szerződések nagyobb része meghaladta az 50 millió Ft egyedi értéket. A társaság 2006. évi megalakulása óta összesen 143 EU-s vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatáshoz és tőkebefektetéshez nyújtott garanciát 5 milliárd forintot meghaladó értékben. Annak ellenére sikerült a 15%-os növekedést elérni, hogy a Start Zrt-hez 2010. első felében mind darabszámban, mind értékben kevesebb igénylés érkezett pályázati kezességvállalásra. Az igénylések közül egyre több, a regionális fejlesztési ügynökségek által kiírt telephely-fejlesztési pályázatokon elnyert támogatásokhoz kapcsolódik.

"Az I. félévi eredmények felülmúlták előzetes várakozásaimat. A második félévet illetően is bizakodó vagyok, részben azért is, mert várhatóan több, az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban (Jeremie programban) résztvevő kockázati tőkealap-kezelő is igénybe fogja venni a Start tőkegaranciáját, az általuk megvalósított befektetésekhez.


Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója

Várakozásom szerint szerződésállományunk az év végére meghaladhatja a 4,5 milliárd forintot, ami további, 35 százalékos növekedést feltételez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor megvan az erőforrás a további garanciavállalásokhoz, hiszen a Start Garancia Alap 6,7 milliárd forint értékű.

Mindez azt igazolja, hogy a Start eredményesen hasznosítja a garanciaalap forrásait és teljesíti azon misszióját, hogy segítse a kkv-kat EU-s támogatások és tőkeforrások megszerzésében." - értékelte az eredményeket Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Címkék:
jeremie program,