Kivágják a szőlőt és még pénzt is kapnak érte

Pénzcentrum2010. május 17. 09:17

A szőlőtermelők ebben a szezonban is értékesítési problémákra számíthatnak. A válság miatti keresletcsökkenés egyre inkább érződik, és előreláthatóan az idén sem lesz komolyabb fellendülés a borpiacon - mondta a Napinak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A főtitkár szerint a piac még nem kellően fizetőkész, a bor pedig tipikusan olyan élvezeti cikk, amelyen spórolnak a fogyasztók. Egyelőre inkább még ez és nem a belföldi piac élénkülése tapasztalható. A várakozások alapján 2010-ben is jó termés várható, eddig legalábbis nem okozott az időjárás olyan károkat, amit a tavaszi metszéssel ne lehetett volna korrigálni. A felvásárlási árak várhatóan az idén sem növekednek, a tavaly óta görgetett financiális problémákat pedig csak az újborra meghirdetett borlepárlási támogatással sikerült mostanra - részben - orvosolni, ennek révén ugyanis legalább nem nőtt túlzottan az árakat letörő eladatlan készlet.

Becslések szerint az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a pincékben a 2009-es szüretet követően. Ugyan az erről szóló rendelet nem mennyiségi, hanem pénzügyi korlátot állapított meg, szakmai becslések szerint mintegy 100 ezer hektoliternyi bor piacról való kivonására méretezték a támogatást. Nagyjából sikerült is kihasználni a keretet.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint a tavaly beadott kérelmeikkel a termelők végül nem igényelték túl az 1,85 millió eurós keretet. Eddig 18 kérelmezőnek már a teljes támogatást átutalta a hivatal. Az MVH adatai szerint a benyújtott kérelmek 110 és 15 ezer hektoliter közötti mennyiség támogatott lepárlására szóltak, ám az átlagos felajánlott mennyiség 2,7 ezer hektoliter körül alakult. Az átlagosan megítélt támogatás 50 ezer euró körül mozgott.

Az értékesítési problémák miatt várhatóan komoly lesz az érdeklődés a szőlőkivágási támogatás iránt, főleg mert az idén utoljára hirdetik a keretet. Az MVH szerint a 2010-2011-es borpiaci évre még csak az uniós szintű kivágási támogatási keretösszeget határozták meg - ez 276 millió euró -, azonban egyelőre még a tagállami kereteket sem határozták meg. A hivatal szerint mivel a támogatás összege a borkihozataltól függ, valamint a magyar gazdálkodók által felhasználható támogatási keretösszeg sem ismert, a kivágható területnagyságot jelenleg nem lehet megbecsülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2009-2010-es borpiaci évre kétezer hektár kivágását engedélyezte az MVH összesen 3321 termelőnek, a támogatási keretösszeg pedig 3,51 milliárd forint volt. A kedvezményezetteknek elvben április 15-éig kellett volna végezniük az ültetvények felszámolásával és a támogatási kérelmek beadásával, az esős tavasz azonban hátráltatta a munkákat. Az EU egyébként 2008. augusztus 1. és 2011. július 31. között 6821 hektárnyi szőlő kivágását támogathatja, feltéve, hogy a termelők is kérik azt. A termelők a telepítéssel is csúszásban vannak: azoknak, akik 1996. május 1. és 2004. április 30. között vágták ki ültetvényüket, ezáltal újratelepítési joguk keletkezett, legkésőbb július végéig kell telepíteniük az új szőlőket.

Címkék: