Beindulhat Kubában a privatizáció - a borbélyokkal kezdik!

Pénzcentrum2010. április 13. 14:02

Kubában új szelek fújnak, egyre többen reménykednek benne, hogy Fidel öccse, Raul Castro liberalizálja az országot. Optimizmusra ad okot legfrissebb intézkedése is, melynek értelmében több száz, korábban állami alkalmazásban álló borbélyból lehet vállalkozó - ami a privatizáció első lépéseinek is tekinthető - írja a BBC.

Raul Castro minden három, vagy annál kevesebb székkel rendelkező fodrászat, illetve szépségszalon számára lehetővé tenné, hogy az ott dolgozók székbérleti-díjat fizetve, állami alkalmazottakból vállalkozókká váljanak, és adót fizessenek. Ez komoly fordulatot jelent a Fidel által 1968-ban államosított kisvállalkozások számára.

A kiskereskedelmi szektor már hosszú ideje küzd a gyenge szolgáltatási színvonal és az állandó tolvajlások ellen, számukra Raul rendszermodernizációs törekvései komoly eredményeket jelentenek.

A többi kommunista országhoz - Kínához, Vietnámhoz - képest, ahol már szinte csak a politikai kontrollhoz ragaszkodnak, Kuba a piaci reformok terén erősen elmaradott. Az első lépést az állami tulajdonban álló mezőgazdasági területek magántermelők kezébe adása jelentette, de már néhány taxis is "saját zsebbe", vállalkozóként dolgozik.

A mostani, borbélyok és szépségszalonok dolgozói számára tett engedményt azonban nem jelentették be hivatalosan, még az állami ellenőrzés alatt álló újságokban sem jelent meg híradás róla.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Raul Castro legutóbbi beszédében is kihangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy gyors reformokat várnak az emberek, azonban tőle csak óvatos, és lassú változásokra számíthatnak.

Címkék: