Szenzáció! Világsiker lehet a szegedi kutatás

Pénzcentrum2010. március 10. 09:47

Antibakteriális hatású, ennek köszönhetően izzadásgátló pulóverek állíthatók elő annak a technológiának köszönhetően, melyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy fonalfeldolgozó céggel együttműködve fejlesztettek ki. Az eljárás során nanoméretű ezüstrészecskékkel kezelik a kelmét, melyek elpusztítják a baktériumokat és gombákat, így az előállított pulóver gátolja az izzadást, de színe és tapintása olyan, mint a hagyományos ruhadarabé.

A Szegedi Tudományegyetem kimagasló kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetően hamarosan elkezdődhet azoknak a pulóvereknek a gyártása, amelyeket nanosilver technológiával exportra készítenek a Szegedi SZEFO Zrt.-nél.

A világviszonylatban is egyedülálló, saját fejlesztésű eljárás során nanoméretű ezüstrészecskékkel feldúsított oldószerrel tarják távol a baktériumokat, illetve gombákat az emberi bőrtől, gátolva ezáltal az izzadást. Ugyanakkor a pulóver színe és tapintása olyan, mint egy hagyományos ruhadarabé.

Már a rómaiak is ezüstpénzt tettek a vízbe, mert ismerték a fém jó tulajdonságait. Ha ezt a pénzt apró darabokra vágnánk, megkapnánk azokat a nanoméretű, szabad szemmel nem látható ezüstszemcséket, amelyek a kelme felületén megtapadva az otthoni mosás, szárítás, vasalás után is megmaradnak, és megőrzik antibakteriális tulajdonságukat - magyarázza Kiricsi Imre professzor, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetője. A kutató hozzáteszi, hogy már a nemzetközi szabadalmaztatás is elindult: a technológia eddig csaknem 130 országban élvez bejelentési védelmet.

Címkék: