Trükköznek a multik, szívnak a magyar beszállítók

Pénzcentrum2010. március 2. 09:02

Hiába szabályozza ma már törvény, hogy milyen visszatérítéseket kérhetnek a multinacionális áruházláncok a beszállítóiktól, a különböző kiskapuk segítségével utóbbiak ugyanolyan nagy mértékű polcdíjakat kérnek, mint korábban -írja a Magyar Nemzet.

Egy, a lapnak nyilatkozó magyar vállalkozó elmondta: folyamatosan változik a bónuszok, a visszatérítések elnevezése. Ezek azok a költségek, amiket a beszállító fizet az áruházláncnak, hogy az forgalmazza termékeit, a gyakorlatban ezek jelentik a kiskapukat a törvényi szabályozáson. 

Ha egy 100 forintos terméknek a beszállító meg akarja kapni az árát, kénytelen 166 forinton számlázni az áruház felé, mivel annak 40%-át (vagyis 66 forintot) különféle jogcímeken vissza kell juttatnia a kereskedő zsebébe.

A bónuszok átnevezésén kívül egyes multik már két hónapja halogatják a szokásos éves tárgyalást a szállítókkal, amikor felülvizsgálják az együttműködés körülményeit. Így sokan még mindig nem tudják, milyen feltételekre számítsanak az idei évben.
A lap informátora szerint a kiszolgáltatottság tipikusan a kisvállalkozásokat sújtja, hiszen a nagy gyártók beszállítóként egészen más alkupozícióból indulnak a multiláncoknál.

Címkék: