Kisöpörheti a multi a magyar árukat a polcokról

Pénzcentrum2010. február 25. 09:02

A friss élelmiszereken kívül szinte minden más terméket külföldről vásárolna jövőre a magyarországi Tesco. A multinacionális vállalat elképzelései szerint 2011-től a magyar cégek helyett szlovák beszállítók látják majd el iparcikkekkel a lánc magyar egységeit -értesült a Magyar Nemzet piaci forrásból.

A lap szerint a hazai iparcikk-beszállítók már tényként kezelik a váltást, melynek következtében akár több száz kis- és közepes vállalkozás léte kerülhet veszélybe. A Tesco Expressz áruházak beszerzéseit már ma sem a kereskedelmi lánc magyarországi központja, hanem a szlovák beszerzés fogja össze.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a multikra egyre jellemzőbb a központosított ellátási lánc kialakítása, vagyis hogy egy-egy, több országot egybefogó régiót egyazon beszerzés alapján látnak el termékekkel. Vámos szerint a költségek lefaragása állhat a Tesco döntésének hátterében, azonban a magyarországi áruellátás Szlovákiába költöztetése nem feltétlenül jelenti a magyar termékek és cégek vereségét.

Címkék: