Csalódást okoztak az EU-s pályázatok

Magyar Nemzet2010. január 14. 09:47

Lesújtó képet festett az uniós kofinanszírozású gazdaságfejlesztési programjairól a Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének tegnap megjelent tanulmánya - írta a Magyar Nemzet.

A sikeres pályázók körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 67 százaléka nem tudta időben megvalósítani az eredetileg tervezett beruházást, melynek okaként leggyakrabban a szerződéskötés lassúságát és az önrész előteremtésének nehézségeit jelölték meg.

Kritika érte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is, mivel a válaszadók szerint valójában a támogatási rendszer sajátosságaiból adódik a késések zöme, a hiánypótlások pedig sokszor mondvacsinált bürokratikus akadályokat jelentenek.

A pályázatok tisztaságával kapcsolatban a tanulmány leszögezi: "ahogy az Amnesty International korrupciós listáján sem büszkélkedhet előkelő hellyel Magyarország, úgy a kis- és középvállalkozói szektor uniós pénzekre pályázó cégei sem tartják tisztának a pályázati pénzek elosztását." A válaszadók szerint igenis számít, hogy a pályázó rendelkezik-e megfelelő összeköttetéssel.

Problémát jelentett az is, hogy a gazdasági válság negatív hatásait fel nem ismerve továbbra is szoros árbevételi mutatókat követelnek a vállalkozásoktól öt éven keresztül. Ezen felül a finanszírozás sem megoldott, hiszen a bankok csak készpénz- vagy jelzálogfedezet mellett hajlandóak bankgaranciát kiadni, mindezt olyan költségen, amely akár a pályázati fejlesztés teljes hasznát elviheti öt év alatt.

Címkék: