Gyenge decemberi forgalom a boltokban: még a karácsonyfát se vitték

Pénzcentrum2010. január 6. 08:47

A pesszimista várakozások teljesülhetnek a decemberi kiskereskedelmi forgalomban, elsősorban az iparcikkek területén mutatkozik visszaesés -derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A legnagyobb láncoknak azonban nincs okuk panaszra: az Auchan tájékoztatása szerint a vásárlások az utolsó hétre terelődtek, a karácsony előtti napokban rendre telt ház volt a lánc összes üzletében és a két ünnep között is erős volt a forgalom az egységekben.

A Tesco számításai szerint a forgalom nagyjából megegyezik a 2008-as szinttel. Az idei kereskedelmi szezonban a vevők elsősorban a prémium kategóriás termékeket keresték, de csak az akciók hoztak valódi volument.

A CBA-nál felemás volt a kép. A kis alapterületű üzleteknél folytatódott az egész évben tapasztalt 10 százalék körüli visszaesés, de nem volt ritka az ennél rosszabb teljesítmény sem. A nagyobb alapterületű üzletek azonban hozták a tavalyi forgalmi adatokat.

Az iparcikkekben erősebb visszaesés mutatkozott az év során. Karl-Heinz Keth, a Praktiker ügyvezető igazgatója elmondta: a cégnek nagyszabású költségcsökkentő intézkedéseket kellett végrehajtania. A működést tekintve a 2009-es volt a legnehezebb év, 2010 első félévben is visszaesésre számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Simonyi András, a bauMax vezérigazgatója szűkszavúan fogalmazott a karácsonyról: "sajnos folytatódott az egész éves trend és elmaradás a múlt évhez képest. Nincs szignifikáns eltérés a karácsonyi és az utolsó negyedéves adatok között, még a karácsonyfa-értékesítés is elmaradt a tavalyitól."

Egyedül a Media Markt tűnik az átlagosnál elégedettebbnek a karácsonyi forgalmat illetően. Szánthó Balázs koncepciómenedzser a Napinak elmondta: folyamatosan volt valamilyen rendkívüli ajánlat az áruházakban, s egyes termékcsoportokban komolyabb fellendülés mutatkozott. Így például az lcd-tévéknél, a digitális képkereteknél, a netbookoknál és a kapszulás kávéfőzőknél. Az új technológiát képviselő termékek áresése (Blu-Ray, led TV) sokak számára elérhetővé tette ezeket a készülékeket.

Címkék: