Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Pénzcentrum2009. december 16. 09:47

Az Alkotmánybíróságon köthet ki a kártyadíjat szabályozó paragrafusok miatt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítás, a bankok a pontatlan jogi szabályozással érvelnek az új jogszabály ellen.

Mint arról már a Pénzcentrum korábban is beszámolt az országgyűlési képviselők egy hétfői zárószavazás előtti módosítóval jelentős mértékben csökkentették a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó bankok jutalékaként szolgáló díj (interchange díj) felszámítható legmagasabb összegét.

A díjak jövő márciusban életbelépő maximális mértékéről itt olvashatsz: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

A Magyar Bankszövetség az új jogszabályról előzetes normakontrollt kér Sólyom László köztársasági elnöktől, és mérlegeli azt a lehetőséget is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott törvénymódosítás megsemmisítése érdekében - írja a Napi Gazdaság.

A szövetség érvelése szerint a törvénymódosításban használt POS terminál - az értékesítési helyeken kihelyezett, kártyás fizetést lehetővé tevő technikai eszköz - kifejezést nem definiálja egyetlen más jogszabály sem, valamint az sem világos, hogy minek a 2%-át érti a törvénymódosítás a POS terminálok használatáért felszámított díj maximumán. A bankok kiemelik, hogy az ügyletek után járó százalékos díjak mellett még elképzelhető készülékbérleti díj, javítási átalány és egyéb más költség is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További kapaszkodót látnak a pénzintézetek abban is, hogy a törvénymódosítás csupán néhány szóban rendelkezik a POS maximális díjáról, és a forgalom értékének 2%-ában határozza meg azt, amibe a számviteli szabályok szerint a készpénzes és a kártyás fizetések is beletartoznak.

A jogi lépések megtétele előtt a Magyar Bankszövetség most a tagjaitól gyűjt információkat azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozás milyen hatással lenne a működésükre. A pénzintézetek korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1-1,2%-os jutalékszint fedezi a kártyás tranzakciókkal, és a kártyakibocsátással kapcsolatos költségeiket.

Címkék: