Nyugaton is keresik a magyar karácsonyfadíszeket

Pénzcentrum2009. december 11. 09:17

Ismét sikeres a magyar manufakturális karácsonyfa- és asztalidísz-gyártás, amit az is jelez, hogy a "termelésbe" nagyobb vállalkozások is bekapcsolódtak, a kisebb üzemek száma pedig gombamód szaporodik -írja a Napi Gazdaság.

A növekedés elsődleges oka, hogy a természetes anyagokból, elsősorban a kézzel készült, exkluzív termékek iránt külföldön megnőtt a kereslet. Az amerikai és a nyugat-európai piacokon főként a bibliai jeleneteket ábrázoló, festett díszekre van igény.

A piac egyik szereplője, a Csorba Kft. ügyvezető igazgatója, Ilon Miklós szerint a hazai iparág elsősorban annak köszönheti fellendülését, hogy a sorozatban gyártott termékek iránt, főként a gazdagabb országokban, évről évre csökken a kereslet. Ráadásul az elmúlt időszakban több német és osztrák gyártó is Magyarországra telepítette a termelést.

Az ügyvezető szerint a karácsony előtti időszakban rendelésállományuk csaknem duplájára nőtt, termékeik 90 százalékát az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban és Ausztriában értékesítik.

Címkék: