Válság: bővül a követeléskezelők ügyfélköre

Pénzcentrum2009. november 30. 09:47

A válság következtében fellépő a likviditáshiány hatására egyre több vállalkozás adja el a kinnlevőségét valamilyen követeléskezelő-cégnek - derül ki az Euler-Hermes hitelbiztosító statisztikáiból.

A szerződésben kialkudott összegnél kevesebbért is, de szabadulna a vállalkozások egy része már a 40-45 napos követelésektől is, a 60 napos kinnlevőségeket pedig egyre nagyobb arányban adják el a cégek likviditási helyzetük javítása érdekében behajtóknak, faktorcégeknek - írja a Napi Gazdaság.

A válság hatására a korábban sem kedvező fizetési határidők a gazdaság különböző szektoraiban tovább csökkentek. A hitelbiztosító adatai alapján az élelmiszeriparban 20-60 napra fizetnek a vevők, az építőanyag-iparban 60-120 napra egyenlítik a számlát, az építőiparban átlagosan már csak 100-180 nap után látnak pénzt a szállítók, agrárszerződések esetén pedig a fél évnél hosszabb fizetési határidő sem ritka.

A behajtási ügyek számának és nagyságának megugrása főleg az idei első negyedéves időszakban volt kimagasló mértékű, ebben az időszakban a tavalyi év ugyanezen periódusához képest közel megduplázódott az ilyen esetek értéke.

Az Euler-Hermesnél jelenleg kezelt 4554 behajtási ügy értéke meghaladja a 30 milliárd forintot, ez az érték 2007 végén még csupán 16,3 milliárd forint volt, és mindössze 3900 szerződés között oszlott meg - írja a lap.

Címkék: