Hatalmas veszteségei vannak a Wizz Airnek? (2.)

Pénzcentrum2009. november 27. 09:25

Közel 10 millió eurós vesztesége volt a Wizz Airnek konszolidált szinten a legutóbbi pénzügyi évben egy cseh lap értesülései szerint. A társaság alelnöke csak annyit közölt, hogy a magyar leányvállalat nyereséges, viszont az ukrán és a bolgár veszteséget termel.

Jelentős veszteségei vannak a Wizz Airnek annak ellenére, hogy a társaság folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy már nyereséges - írja a Reuters a cseh Mlada Fronta Dnes nevű online újságra hivatkozva. A lap értesülései szerint a legutóbbi (2008/2009-es) pénzügyi évben 9.5 millió eurós vesztesége volt a diszkont légitársaságnak konszolidált szinten, míg egy évvel korábban még 2.6 millió eurós veszteséget könyvelt el.

Működése öt év alatt a társaság még soha nem volt nyereséges és összesen 78 millió eurós veszteséget termelt. A Wizz Air alelnöke, John Stephenson először nem kommentálta a híresztelést a cseh lapnak, de később annyit közölt, hogy a magyar leányvállalat nyereséges, ugyanakkor a bolgár és az ukrán veszteséget termel.

  
Annak fényében, hogy a Wizz Air még csak öt éve indult és folyamatosan terjeszkedik, valamint az iparági környezet sem kedvezett az elmúlt hónapokban a légitársaságoknak, nem is lenne meglepő, hogy veszteségesen működött az elmúlt években. 2008-ban az olaj árfolyamának megugrása, majd azt követően a gazdasági válság súlyosbodása és a recesszió következtében a légitársaságok világszerte hatalmas veszteségeket könyveltek el. Az azonban pozitív jel, hogy a társaság új járatokat indított és új gépeket rendelt még akkor is, amikor minden szektortársa kapacitáscsökkentéseket vitt véghez.

Címkék: