Új Magyarország: ismét itt a sztárpályázat

Világgazdaság2009. november 26. 09:17

November 30-tól a Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) 2.1.1/A, illetve 1.2.1/A azonosító számú konstrukciója révén újra lehet pályázni mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására az Új Magyarország fejlesztési terv keretében.

"A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2009-ben immár másodszor hirdette meg ezeket a kiírásokat, éppen azért, mert azt tapasztalta, hogy a válság ellenére, illetve a már nagyon várt gazdasági élénkülés reményében igen nagy az érdeklődés az automatikus eljárással elnyerhető, vissza nem térítendő európai uniós támogatás iránt" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Ormosy Gábor, az illetékes közreműködő szervezet igazgatója. Szavaiból kiderült, a GOP és a KMOP idei első kiírásai minden várakozást felülmúlóan népszerűnek bizonyultak: összesen 3871 pályázat érkezett be, közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben.

A nagy érdeklődésben meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. "Ennek hatására az egész évre meghirdetett 18 milliárd forintos keret többszörösére érkezett be igény három hónap alatt, ezért az akkori kiírás előirányzott forrását a többszörösére kellett növelni" - közölte a MAG Zrt. vezetője. Emlékeztetett arra, hogy 50 millió forint volt az igényelhető szubvenció felső korlátja, s adott esetben az elszámolható összes költség akár 70 százaléka is támogatható volt, a beruházás helyszínét adó kistérség fejlettségének függvényében. Sokat nyomott a latban az is, hogy a korábbi növekedési vállalás helyett árbevétel-csökkenési maximumot vagy létszámmegtartást kellett vállalni a pályázóknak, és automatikusan kalkulálhattak a 40 százalékos előleggel is a szerződéskötést követő 15 napon belül.

Ormosy Gábor fontos eredménynek tartja azt is, hogy a GOP 2. prioritásán belül eddig meghirdetett pályázatoknál 20,9 százalék volt a mikro-, 32,1 a kis- és 25,4 a középvállalkozások aránya. Erőteljesen nőtt az érdeklődés a gazdaságfejlesztési kiírások iránt a régiók közül Dél-Alföldön, mérsékeltebben Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, s elgondolkodtatóan szerény tempóban Dél-Dunántúlon.

Most a két programban 2009-10-ben 17,588 milliárd forint a keret, ebből 15 milliárdot a GOP, 2,588 milliárdot a KMOP pályázói kaphatnak meg, s az év elejihez hasonló mértékű érdeklődés sem kizárt. Ezúttal a támogatható tevékenységek közé tartozik többek között az új beruházásnak minősülő technológiai fejlesztés, az új vagy három évnél nem régebbi használt eszközök beszerzése, valamint az informatikai fejlesztés és a világhálós megjelenés. Az igényelhető támogatás összege minimum egy-, maximum 25 millió forint lehet (Közép-Magyarország régióban a felső határ 20 millió forint).

Címkék: