Veszélyben a magyar szállodák: kritikus év lesz 2010

Pénzcentrum2009. november 9. 09:02

"Sajnos még messze nem érte el a gödör mélyét a magyar szállodapiac"- kommentálta a Világgazdaságnak a KSH friss szálláshelyforgalmi statisztikáit Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség első alelnöke.

A szakember szerint a november és a december még az első kilenc hónap adatainál is gyengébb számokat hozhat, a 2010-es év pedig egyenesen kritikus lesz az iparág szempontjából. A magyar szállodaiparnak kiemelkedően magas, 1200 milliárd forintos az eladósodottsága, ez az óriási tartozás az egész magyar gazdaságot veszélyeztetheti.

Erdei János szerint az idén a külföldi vendégszám esését valamennyire elviselhetőbbé tette, hogy a belföldi kereslet viszonylagosan tartotta magát, 2010-ben azonban az előbbinél nem várható gyors javulás, viszont az üdülési csekk megadóztatása és a hazai fizetőképes kereslet további csökkenése okán a belföldi forgalom is zuhanásnak indulhat.

A Világgazdaság körképéből kiderül: a hotelek vezetői is borúsan látják az iparág kilátásairól. Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója úgy látja, a belföldi turizmus, és ezáltal a főképp hazai vendégekre építő vidéki szállodák lehetnek a jövő év legnagyobb vesztesei.

Címkék: