Trágya a Tescónál és a Sparnál, levágott marhafej a minisztérium előtt

Pénzcentrum2009. november 5. 12:32

Az ország hat pontján szerveztek tüntetést a tejtermelők csütörtökön, hogy tiltakozzanak a kereskedelmi láncok alacsony felvásárlási árai ellen. A Spar bicskei, és a Tesco herceghalmi logisztikai központja elé több mint tíz tonna, tejjel kevert trágyát szórtak szét, a Kossuth térnél pedig levágott marhafejekkel gurigáznak. Gőgös Zoltán államtitkárnak már átnyújtották a petíciójukat is, amelyben a multik árrésének csökkentését követelik -írja az Index.

Bicskén a Spar logisztikai központja előtt 10-12 tonna, tejjel kevert marhatrágyát, Herceghalmon a Tesco logisztikai központja előtt ugyancsak közel 10 tonna trágyát szórtak ki tejtermelők az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakozva. A tejtermelők szerint a multik 40-60 százalékos árréssel dolgoznak, miközben nekik 20 százalékos veszteséget jelent a termelés.

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője, a Demonstrációs Bizottság vezetője az Indexnek azt mondta: a tiltakozás mögött több szakmai érdekképviselet, így a Magosz, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács és a Magyar Állatenyésztők Szövetsége is felsorakozott.

A tüntetők a mezőgazdasági minisztérium előtt levágott marhafejekkel demonstrálnak, Gőgős Zoltán államtitkár nem sokkal 11 óra után vette át petíciójukat. A termelők azt akarják elérni, hogy a tej felvásárlási ára emelkedjen, de úgy, hogy a fogyasztói árak ne változzanak, azaz a kereskedők engedjenek árrésükből.

Címkék: