Lejárató kampány a magyar libahús ellen: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum2009. november 5. 08:32

A termelők szerint egyértelműen gazdasági célok állnak a Négy Mancs osztrák szervezetének újabb lejárató kampánya mögött. Igaz, bizonyítékokkal nem tudják alátámasztani állításukat -írja a Napi Gazdaság.

Nyugati szomszédainknál állat- és fogyasztóvédő szervezetek bírálják az osztrák kereskedelmet, amiért dömpingáron "vitatott minőségű" magyar libahúst forgalmaz.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke úgy véli: a magyar libahús elleni újabb kampánynak egyetlen célja, hogy a korábbi akciók által már megroppantott, egyébként pedig a baromfiipar legjövedelmezőbb ágának számító magyar kacsa- és lúdtermelést olcsón lehessen felvásárolni.

Az elnök szerint azonban a szakmai érdekvédelmi szervezet nem elég tőkeerős ahhoz, hogy külföldön pereskedjen, ezért a kormány határozott fellépését várják az ügyben.

Az idén egyébként mintegy 20 százalékkal csökkent a májlibatermelés és némiképp a húslibatartás is. Ebben az állatvédők tavalyi akciója mellett a válság hatása is benne van: az őszi, karácsonyig tartó értékesítési szezon és a Márton-naphoz kötődő hagyományok sem lendítettek érezhetően a helyzeten.

Címkék: