Botrány: nem is gyárthatják a magyar csodaanyagot

Pénzcentrum2009. október 26. 08:47

Igazi magyar sikertörténet az év elején külföldön is nagy feltűnést keltő Vekla-Habiten építőanyag. A csodaanyagot még nem gyártják, de tulajdonjogáért máris ádáz csatát vív a feltaláló és az eddig százmilliókat hiába költő befektető -írja a Népszabadság.

A forradalminak kikáltott új építőanyag felhasználásával készülő otthonok beruházási költsége, illetve energiaigénye 30 százalékkal kevesebb a téglaházénál. Ráadásul -mivel hang-és hőszigetelő-a lakók komfortérzete is nő. A Vekla-Habiten termékbemutatója szerint az építési rendszer univerzális és környezetbarát.

A külföldi kutatólaboratóriumok, építőanyag-gyártó cégek és tőkeerős befektetők egymásnak adták a kilincset az idei müncheni szakvásár magyar pavilonjában, majd az Aradon és Lyonban rendezett kiállításokon. Veres Klára, a feltaláló néhány hónapja még azt nyilatkozta, hogy ő inkább a hazai kis- és középvállalkozásokat akarja helyzetbe hozni.

Az építőanyagot azóta sem gyártják, de tulajdonjogáért ádáz csatát vív a feltaláló és az eddig százmilliókat hiába költő befektető.

Kérdés, érdemes-e egyáltalán harcolniuk, ugyanis a Vekla-Habiten építőanyag nem rendelkezik az ÉMI - Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. - tanúsítványával, ezért a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon nem hozható forgalomba, így építési engedély sem adható ki az ebből építkezőknek.

Címkék: