Törvényben a polcpénz-tilalom

Pénzcentrum2009. október 13. 09:32

Újra jóváhagyta a parlament a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékpálya-törvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. Az új szabályozó több, nem EU-konform részt kihagytak, de nem került be a jogszabályba a 3 %-os másodlagos visszatérítési maximum (a polcpénzlimit) sem. Rögzítették ugyanakkor, hogy a kereskedő egy közbeiktatott harmadik félen keresztül sem szedhet "polcpénzt" a beszállítójától - írja a Napi.

A jogszabály kétféleképp nevesíti is, mit nem szedhetnek a kereskedők a beszállítóktól, még szerződés szerint sem. Ide tartozik a polcpénz, valamint az üzletnyitással és működtetéssel kapcsolatos díjak. Ezen felül a törvény körülírja a másodlagos visszatérítések kiiktatását. Tilos olyan visszatérítést szedni, amely nem arányos az elvégzett szolgáltatással vagy nem létező szolgáltatást takar (összesen 16 pontba szedi a jogszabály, hogy mit tart tisztességtelen forgalmazói magatartásnak).

Több olyan pontja is van a jogszabálynak, amely bizalmi viszony kialakítását követeli meg a beszállító és a kereskedő között. Ha ez nem jön létre, a kereskedő nagy valószínűséggel lemond eddigi beszállítójáról és a készletet olyan beszállítótól pótolja, akivel ugyancsak nincs bizalmi viszonya, de az áru kialkudott értéke "magáért beszél".

Az elemzők szerint ezért a szabályozó a versenyt nem szünteti meg, csak új alapokra helyezi a kapcsolatokat. Kimondja például, hogy a beszállító érvényesen nem járulhat hozzá a vele szemben történő tisztességtelen forgalmazói magatartáshoz, vagyis ha jóhiszeműen ír alá olyan szerződést, amiről később kiderül, hogy tisztességtelen, akkor az a szerződés érvénytelen.

Címkék: