Csődeljárás: holnaptól új nyomtatványok lépnek életbe

Pénzcentrum2009. augusztus 31. 09:17

Megjelentek az új formanyomtatványok, amelyek segítségével a jövő hónaptól a hitelezők is indíthatnak csődeljárást üzletfelük ellen. Az erről szóló igazságügy-minisztériumi rendelet a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, az új nyomtatványokat szeptember 1-jétől kell alkalmazni - írja a Napi Gazdaság.

Az új nyomtatványok külön kezelik azt, amikor az adós maga kezdeményezi az eljárást, illetve amikor a hitelezők lépnek. Egyszerűsítették a dokumentumokat, a céges alapadatok mellett ugyanis csak "igen-nem" kérdésekre kell majd válaszolni. Amennyiben az adós maga nyújtja be a kérelmet, egy saját anyagi helyzetét taglaló nyomtatványt is ki kell töltenie. Ebben fel kell tüntetnie az 1 millió forint feletti tárgyi és pénzügyi eszközeit, valamint be kell számolnia követeléseiről és kötelezettségeiről is.

Elsejétől kell alkalmazni az új rendszer szerint felépülő cégbejegyzési nyomtatványokat. Itt nem történt alapvető változás a jogszabályban, a módosulás inkább az eljárásrenddel van kapcsolatban. Az alapvető adatok mellett - a cég elnevezése és székhelye - ugyanis az adóhatóság részére is ki kell tölteni néhány oldalt. Ezeken az oldalakon az áfa-fizetési módokról, közösségi adószám kéréséről kell adatot szolgáltatni, továbbá a főtevékenység TEÁOR-besorolását is itt kell feltüntetni.

Címkék: