Elkezdődött a szüret: bajban a termelők

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 08:32

A leggyorsabb érésű, édes szőlőt már napok óta szedik a Balaton-felvidéken, Etyeken, az Alföld melegebb dűlőin. A legkorábban érő Irsai Olivér és Csabagyöngye fajtákkal megkezdődött a szőlőszüret.

A kilónként 65 forint körüli felvásárlási árakat a termelők többsége kevesli, de sokak várakozásánál ez is jobb. A szüret előtti árlatolgatáskor sokan úgy vélték, rendkívül nyomottak lesznek az árak, miután a pincészetek többségének nagyok a készleteik. Ez alól a legkorábbi szőlők kivételnek számíthatnak, hiszen ilyenkor még van pénzük a felvásárlóknak.

Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Népszabadságnak elmondta: a később kezdődő főszüret idején nem a túltermelés okozhat majd fennakadást, hanem a felvásárlók elmaradó szőlőéhsége. Kevés a hír a szerződéses felvásárlásról ezért egyelőre nem tudni milyen árak várhatók. De kevesebben bíznak abban, hogy drágulna a szőlő - teszi hozzá.

A korai szüret után, a leggyorsabban szeptember végén már piacra dobott első idei borok bevétele hamar, még a főszüret megkezdése előtt megérkezik, s ezt a pénzt már újra lehet forgatni a jelentősebb fajták felvásárlásakor.

A főtitkár szerint a közeljövőben a hazai szőlőtermelés fennmaradása is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül új piacokat, fogyasztókat találni. Az itthoni piacon a bort fogyasztók körének szélesítésében látnak lehetőséget, mert az egy főre jutó borfogyasztás növelése már csak azért sem lehet cél, mert élesedett a verseny az alkoholos italok piacán.

Címkék: