Közbeszerzések: szigorúbb ellenőrzés

Pénzcentrum2009. augusztus 24. 09:17

Szigorúbban ellenőriznek ezentúl minden ötvenmillió forintot meghaladó összértékű közbeszerzési tendert. Ezért a pályáztatás valószínűleg lassabb lesz az eddigieknél.

A jövőben a központosított és az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések kivételével minden "jelentős értékű" tenderhez monitoringbizottsági jóváhagyás kell.

Az újabb szupergrémium életre hívását a kormány a napokban napvilágot látott határozatában rendelte el. E szerint augusztus 24-től a minisztériumok és a felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek, gazdasági társaságok az ötvenmillió forintot meghaladó összértékű közbeszerzési eljárásaikat kötelesek előzetesen véleményeztetni a monitoring-munkacsoporttal.

A testületnek a kormányhatározat szerint rendelkezésére álló nyolc napon belül a legkülönfélébb tartalmú ügyekben kell majd állást foglalnia. Tagjainak külső szakértők nélkül polihisztornak kellene lenniük: éppen úgy meg kell tudni ítélniük, hogy a vasútijegy-automata beszerzése időszerű-e, mint ahogy esetleg állást kell majd foglalniuk az állami vezetők szolgálati autóinak beszerzése kapcsán is.

Címkék: