Dől a pályázati pénz a cégekhez

Világgazdaság2009. augusztus 4. 09:47

A múlt évhez képest az idén már eddig is kétszer nagyobb összegű, 407 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki Magyarországon az EU-pályázatok nyerteseinek. Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint év végére ez az összeg is megduplázódhat.

Az Új Magyarország fejlesztési terv eredményességének a szempontjából a miniszter ennél is fontosabbnak tartja, hogy a nyertes pályázóknak már több mint 2790 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ez csaknem 1000 milliárdos növekedés a múlt év vége óta.

Uniós összehasonlításban az Európai Bizottság által 2008-09-ben teljesített időközi kifizetések terén Magyarország a harmadik helyen áll, a támogatások lekötésénél pedig térségünkben hazánk teljesítménye volt a legjobb 2008 végéig. "Az előleg és a támogatás kifizetése valóban gyors lett, ám az odáig vezető út rendkívül hosszú" - árnyalta a képet Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte a projektek elszámolását végzők szinte mindent automatikusan hiánypótoltatnak, főleg azért, mert nincs egységes útmutató. A több régióban lévő közreműködő szervezetek régiónként különböző elszámolást várnak, s ahány ügyintéző, annyiféle az elfogadás.

A Pályázatírók Országos Szövetsége pedig arra panaszkodik, hogy a túlbiztosítási kényszer a pályázat- és projektkezelés során túlzott adminisztrációhoz és komoly időveszteséghez vezet, ez visszaüt a kifizetések alakulására is. Szerintük amennyiben igaz az, hogy 1000 milliárd forintnyi EU-forrás lekötéséről/felhasználásáról kell gondoskodni évente, úgy már a támogatások kifizetésében is előbbre kellene tartani. Rugalmasabb adminisztrációval rengeteg időt lehetne nyerni, nem mennének el 30-60 napok hiánypótlásra.

Címkék: