Be is zárhat a kórház egy műhibaper miatt

Világgazdaság2009. július 28. 09:32

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció. Egy nagyobb műhibaper teljesen felboríthatja, adott esetben akár lehetetlenné is teheti egy kórház költségvetési egyensúlyát.

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció, ma már ötvenmillió forint feletti ítélet is előfordul - tudta meg a Világgazdaság Kovácsy Zsombortól, az Egészségbiztosítási Felügyelet nemrég lemondott főigazgatójától, aki az egészségügy aktuális kérdéseiről új internetes portált indított.

A kórházak nehéz helyzetben vannak, hiszen a nem várt sok tízmilliós kártérítési kiadás megroppanthatja egy kisebb intézmény költségvetését. Tetézi a gondjaikat, hogy kevés az orvos, a nővér, ezért egyre nagyobb a hiba lehetősége. A biztosítók pedig nem tolonganak az orvosi felelősség piacára

Az éves biztosítási díjak ugyan nem publikusak, de a Világgazdaság értesülései szerint az egyik közepes méretű kórház ötvenmilliós díjat fizet a tb-től a gyógyításra kapott összegből. Ennek fejében a biztosító védelme alatt áll az ingatlan, és évente maximum öt alkalommal, peres esetenként legfeljebb ötmilliót fizet, a többit a kórháznak kell állnia. Sok intézmény azonban inkább kockáztat, nem köt biztosítást, vagy csak a legolcsóbbat igényli. Ezt is csak azért, mert érvényes biztosítás nélkül nem kap működési engedélyt az ÁNTSZ-től.

Polecsák Mária igazságügyi orvos, ügyvéd és biztosítási szakjogász is megerősítette a tendenciát, mely a műhibák és a kártérítési perek számának növekedését jelzi. Egyik perében például egy Down-kórral született gyermek miatt marasztalta el a szülészt a bíróság, mivel a terhes anya ultrahangos vizsgálatánál nem észlelték a bajt, így elmaradtak a speciális vizsgálatok. Az ötvenmilliós kártérítés mellett a gyermek élete végéig havi kétszázezer forint járadékot is kell fizetnie a kórháznak. A szülészeknél egyébként a vállalkozói munkaviszony a jellemző, velük azonban csak akkor köt szerződést a kórház, ha bemutatják a saját felelősségbiztosításukat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy 2005-ös felmérés szerint mintegy 3,2 milliárd forint volt a vizsgálatban részt vevő 75 kórház ellen a biztosítási kárigény, a helyzet azóta rosszabb lett. A legnagyobb kockázattal a szülészet, az ortopédia, a traumatológia és a sebészet működik.

Évente hozzávetőleg 300 kártérítési per indul az egészségügyben Magyarországon. Az elvesztett perek finanszírozását a biztosítók általában mind esetszámban, mind az egyes esetekre jutó összeget tekintve maximálják.

Címkék: