A megvásárolt vállalatok értékének csaknem fele goodwill

Pénzcentrum2009. július 13. 11:32

A válságot megelőzően világszerte a tranzakciók értékének 47 százalékát a goodwill tette ki - adta közre az Ernst & Young legújabb felmérésében. A jelenlegi gazdasági környezetben azonban az immateriális javak magas aránya értékvesztési kockázatoknak teszi ki a cégeket.

Az Ernst & Young "Akvizíciók számviteli elszámolása - mi a következő lépés?" című kiadványában 21 ország 709 tranzakciójának elemzése alapján mutatja be a vételár allokációjának trendjeit.

Eszerint a pénzügyi válságot megelőzően az egyértelműen azonosítható immateriális javak (pl. márkanév) átlagosan csak 23 százalékát képezték a vállalat piaci értékének. Ezzel ellentétben a goodwill értéke átlagosan 47 százalékot tett ki. A goodwillben olyan elemeket találhatunk, mint tranzakciós szinergiák, be nem azonosított immateriális javak, vagy egyszerű vevői "túlfizetést", amely a túlzottan optimista értékelési szintek eredménye.

"A felmérés eredményei meglepőek, hiszen a nemzetközi gyakorlatban egyre nagyobb hangsúlyt kap az eszközök valós piaci értéken történő bemutatása. A magas goodwill arány jelentős értékvesztési kockázatot jelent a vállalatok számára." - utalt a felmérésből levonható egyik fontos következtetésre Gorondi Csaba, az Ernst & Young Üzletértékelési és pénzügyi modellezési csoportjának vezetője.

A felmérésben vizsgált piaci szektorok közül a vállalat értékének goodwillre allokált része a fogyasztásicikk-iparágban volt a legmagasabb (65 százalék), melyet szorosan a technológiai szektor (60 százalék) követett. Figyelemreméltó, hogy a fogyasztásicikk-iparágban mindössze 9 százalékot tett ki a vállalat értékéből a tárgyi eszközök részaránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérésben résztvevő akvizíciók során a leggyakrabban - az esetek 44 százalékában - a szerződések illetve a vevői kapcsolatok szerepeltek, mint legfontosabb immateriális javak. Ezek az eszközök különösen a biztosítási és a telekommunikációs szektorokban fontosak, hiszen az akvizíciók fő mozgatórugója gyakran az ügyfélkör megszerzése. Ezt követően a márkanév (a tranzakciók 31 százalékában) valamint a technológia (a tranzakciók 20 százalékában) voltak a leggyakrabban szerepeltetett immateriális javak

Magyarországon a felmérés eredményei elsősorban olyan tőzsdei, vagy tőzsdére készülő vállalatok számára lehetnek tanulságosak, amelyek aktívak a vállalatfelvásárlások területén. "A számviteli eredmény ingadozását csökkenti a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint, megfelelő szakmai alapossággal elvégzett vételár allokáció, ami végső soron a befektetőknek és hitelezőknek a társaságok pénzügyi jelentéseibe vetett bizalmát növeli." - foglalta össze a felmérés üzenetét Gorondi Csaba.

Címkék: